Till vänster: specialistsjuksköterskan Alexandra Källström framför en parkeringsskylt som hänvisar besökande till ätstörningsmottagning. Till höger: Flicka sitter ihopkrupen med händerna för ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror utvecklingen på? Starta klippet för att höra specialistsjuksköterskan Alexandra Källström och hennes kollegor på ätstörningsmottagningen i Varberg. Foto: Magdalena Rönnelius/TT

Allt yngre barn söker vård för ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så många 10-14-åringar i Sverige söker i dag vård för ätstörning än för tio år sedan.

Specialistsjuksköterskan Alexandra Källström på Hallands ätstörningsmottagning uppmanar nu föräldrar att intressera sig för sina barns flöden i sociala medier.

Enligt avdelningschefen Magdalena Rönnelius ser utvecklingen i princip likadan ut i hela västvärlden.

Vad beror utvecklingen på? Och vad ska man göra för att vända den? Starta klippet ovan för att höra personalen på ätstörningsmottagningen i Varberg.

Klara fick anorexia som tolvåring

”Klara” är en av dem som drabbats. Hon fick diagnosen anorexia nervosa när hon var tolv år. Under de senaste åren har hon slitits mellan två viljor – att bli frisk och att fortsätta vara sjuk.

Här berättar hon själv om vad som blev räddningen:

En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter. Verklig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillade att svälta och inte äta alls”, säger Klara till SVT:s reporter. Klara vill vara anonym och har egentligen ett annat namn. Foto: Jamila Karlsson

För hennes mamma ”Anna” har varje dag varit en kamp för att få henne att äta – och samtidigt få fortsätta att bara vara mamma.

Här berättar hon om oron, maktlösheten och rädslan:

En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att vara förälder till ett barn som har en ätstörning? Starta klippet för att höra Anna berätta. Namnet är utbytt. Foto: Jamila Karlsson

ätstörningsvård

• 2015 vårdades 91 barn i åldrarna 10 till 14 år inom slutenvården för en ätstörningsdiagnos i Sverige. 2023 vårdades 204 barn.

• Inom specialiserad öppenvård är utvecklingen liknande. 2015 vårdades 572 barn – 2023 vårdades 1418 barn. I statistiken ingår även akutbesök.

Statistiken för 2023 är preliminär.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.