Filip Borgljung kollar allvarligt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Borgljung från Kungsbacka är en av de runt 100 personer som anmält bostadssajten ”Bostadslistan”. Hör hans berättelse i klippet. Foto: Alice Edenhed/SVT

Anmälningar rasar in mot Bostadslistan – Filip från Kungsbacka: ”Rent bedrägeri”

Uppdaterad
Publicerad

Filip Borgljung i Kungsbacka såg en bostadsannons och tog en provprenumeration på tjänsten Bostadslistan. Det visade sig att lägenheten inte ens låg i Sverige – och att annonsen var sex år gammal. Dessutom fastnade han i ett abonnemang som visade sig svårt att säga upp.

Bostadslistan marknadsför sig som en sajt som samlar bostadsannonser från hela Sverige.

För att få kontakt med hyresvärdar måste du skapa ett abonnemang – som kostar nio kronor de första fyra dagarna. Sedan övergår det till 349 kronor per månad.

Över hundra anmälningar till Konsumentverket

Bakom sajten finns bolaget Reva Media som har postadress i Halmstad, men styrs från Danmark.

Bolaget, som även driver systersajten Bostadshub, har de senaste tre åren anmälts över hundra gånger till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden.

Klagomålen handlar om vilseledande marknadsföring, dålig information om prenumerationsvillkor och svårigheter att få kundtjänst för att säga upp abonnemanget.

– Nu ska jag givetvis titta närmare på saken och se om det finns något vi kan göra tydligare, säger Jan Revald, vd för Reva Group, till SVT.

Anmälningar har lagts ner

I några fall har Allmänna reklamationsnämnden krävt att bolaget ska betala tillbaka pengar till klagande, men i flera fall har klagomål avvisats på grund av att det rört belopp under 500 kronor.

Konsumentverket har ännu inte inlett någon granskning mot företaget.

I klippet ser du Filip Borgljung från Kungsbacka berätta om hur han nappade på erbjudandet och sedan fick problem att komma ur prenumerationen.

Vd:n om anmälningarna mot Bostadslistan: ”Inte tillräckligt bra”:

Man i kavaj och hand med mobiltelefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har det förekommit bluffannonser på hemsidan och var finns information om betalningsvillkoren? I klippet svarar Jan Revald, vd på Reva Group, på kritiken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.