En delad bild som visar en kamera på vänster sida, med fokus på objektivet och stativet. Höger sida visar en person med rödbrunt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Resenären Kaltrina fick sitt ansikte fotograferat vid gränskontrollen på Halmstads flygplats. Hör henne berätta om tankarna kring den nya ansiktsverifieringen i klippet. Foto: Nellie Rolandsson/SVT

Ansiktsverifiering testas på svenska flygplatser – ska öka kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt system för en effektivare gränskontroll testas just nu på de flygplatser i Sverige som har trafik från tredjeland, utanför Schengenområdet.

– Jag tycker att det är bra och viktigt, för mig spelar det ingen roll att de sparar en bild på mig, säger Kaltrina som rest från Kosovo till Halmstad.

Det nya systemet, som nu provas, kallas för Entry/Exit System, EES. Tanken är att man ska få bättre koll på personer som befinner sig i Schengenområdet. Alla så kallade tredjelandsmedborgare får lämna ett ansiktsfoto vid gränskontrollen. I framtiden kommer även fingeravtryck att samlas in.

Sparas i en databas

Allt insamlat material sparas i en databas så att polis och gränskontroll lätt kan komma åt information om personer som rest in och ut ur Schengenländerna. Uppgifterna raderas normalt efter tre år.

Sveriges gränskontroller

100 000 personer illegalt här

Kritiska röster, från bland annat Integritetsskyddsmyndigheten, har höjts mot ansiktsigenkänning, med anledning av att det kan vara identitetskränkande. Trots det ser gränspolisen bara fördelar.

– I Sverige finns det upp mot 100 000 personer som är här illegalt. Vi kommer att få koll på dem nu, säger Mattias Eklöf på gränspolissektionen region Väst.

Detta är Schengensamarbetet

Startade 1995 och passkontrollerna inom området avskaffades.

Alla EU-länderna ingår i Schengen förutom Irland, som har valt att stå utanför, samt Cypern, som förväntas gå med i samarbetet så småningom. EU-länderna har kommit överens om att lyfta sina gränskontroller mot Bulgarien och Rumänien från den 31 mars 2024 gällande flyg- och båtresor.

Fyra länder som inte är medlemmar i EU har också valt att gå med i Schengenområdet: Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein.

Källa: EU-parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet