Södra Cell. Foto: TT

Allt fler dör på jobbet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bortsett från toppnoteringen 2016 har antal arbetsplatsolyckor ökat för varje år de senaste fem åren. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. De tre senaste åren pekar även kurvan för dödsolyckor uppåt.

Förra året förlorade 55 personer livet på arbetsplatser runt om i Sverige.

– Jag var nära att göra det. Det är för jävligt att det ska hända arbetsplatsolyckor överhuvudtaget, säger David Schultze.

Antal arbetsplatsolyckor fick en topp i statistiken 2016. Samma år som David Schultze råkade ut för sin olycka på Södra Cell. Byggnadsarbetaren utnämnde hans arbetsplats till årets sämsta bygge. David Schultze tycker sig se en koppling mellan olycksstatistiken och det stora antalet byggnationer under senare år.

–  Det är kvantitet före kvalitet i de flesta fall skulle jag tro. De stora byggföretagen har en deadline och den ska hålla. Då ska det gå fort. I slutändan blir det brist på arbetsmiljö och säkerhet, säger han.

Fick böta en halv miljon

Företaget som David Schultze fortfarande arbetar för, Ramirent, fick böta en halv miljon kronor för det som hände honom.

– Jag kan inte säga emot det. De gjorde en felaktig bedömning, så jag kan tycka att det är rättvist.

Men du fick ingen del av pengarna?

– Nej, det är så det funkar i Sverige. Jag har min egen försäkring, så jag får lite plåster på såren.

Antal arbetsplatsolyckor som medfört sjukfrånvaro

(Preliminär statistik som uppdateras)

2017: 33 438 st

2016: 34 252 st

2015: 32 536 st

2014: 31 354 st

2013: 31 531 st

Regeringens arbetsmiljöstrategi 2016–2020 har ett mål om en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.

Antal dödsolyckor i arbetet

2018: 16 st (hittills)

2017: 55 st

2016: 45 st

2015: 44 st

* Dödsolyckor i arbetet där de förolyckade inte är förvärvsarbetande till exempel värnpliktiga, intagen för vård i kriminalvårdsanstalt med flera och anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige men registrerade i andra länder samt vissa elever.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.