Regionschefen Magnus Örnborg berättar om det värsta han har sett vid en av deras återvinningsstationer. Foto: SVT

Återvinningsstationer hårt drabbade av nedskräpning

Uppdaterad
Publicerad

Förpacknings & tidningsinsamlingen, FTIAB, har hand om återvinningstationerna i Halland. Regionchefen Magnus Örnborg ser att problemet med nedskräpning bara ökar.

– Vi får ta hit extra städare som får städa upp så att folk kan komma fram till behållaren. För det blir problem, säger Magnus Örnborg.

Om möjligt försöker företaget polisanmäla. Men en utredning kan komma i konflikt med det faktum att skräpet behöver städas bort omgående.

– Vi kommer heller ofta inte så långt med polisanmälningarna, säger Magnus Örnborg.

Djurkadaver i pappersinsamlingen

Förutom att folk dumpar saker som soffor och tv-apparater vid sidan om behållarna, blir det även problem med saker som hamnar i.

– Bland det värsta jag har sett är nog ett djurkadaver som hänger ut ur behållaren för pappersinsamling. Någon har försökt trycka i det där. Det känns lite olustigt för våra städare att komma dit och behöva ta hand om de där bitarna.

Hur tror du folk tänker när de slänger ett djurkadaver?

– Ärligt talat så tror jag inte de tänker alls. Jag tror man bara vill bli av med någonting och det är ett problem i samhället att man så fort ska bli av med någonting. Man måste vilja göra rätt också, säger Magnus Örnborg.

Återvinning spelar roll

Men han vill även poängtera att man inte ska vara rädd för att göra fel när det handlar om att slänga saker som går att återvinna.

– Vår process klarar mycket och det blir oftast rätt. Det är en myt att återvinningen inte spelar någon roll, säger Magnus Örnborg.     

Kan en läskapsyl verkligen göra någon skillnad om den återvinns eller inte?

– Ja, dom är viktiga. Skulle man återvinna alla kapsyler som finns skulle de ungefär räcka till 2 200 bilkarosser om året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.