Vanliga myter kring återvinning
1. Förpackningarna behöver rengöras noggrant: Fel, det räcker att tömma dem.
2. Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material: Fel, korken återvinns som plast och resten som kartong. Plasten i kartongen skiljs åt i återvinngsprocessen. Generellt ska materialet sorteras som det i vikt huvudsak består av.
3. Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen: Fel, miljöbelastning vid transporter går inte att jämföra med de miljövinster som uppnås.
4. Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll: Fel, det gör nytta. Om alla metallkapsyler återvinns går det att tillverka 2 200 bilkarosser varje år av dem. Om alla hushåll i Sverige skulle återvinna ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton. Det går att jämföra med vad 1 200 bensindrivna bilar släpper ut varje år.
5. Det är ingen idé att sortera, allt blandas ju ändå bara ihop: Fel, inget blandas ihop.
6. Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet: Fel, förpackningar i soppåsen eldas upp.
7. Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans: Fel, lastbilen har två fack. Glas kan återvinnas om och om igen utan att kvaliteten försämras.
Källa: Förpackning & tidningsinsamlingen