Birger Bäkmark står i en tobaksodling och håller upp sin egna snusdosa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Birgers tobaksodling i Laholm i klippet och se hur tillverkningen av snus går till. Foto: Rebecka Block/SVT

Birger odlar eget snus hemma i trädgården i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Tobaksplantorna hemma på tomten förser Birger Bäkmark med snus för ett helt år. När han ansåg att snuspulvret av råtobak, för att tillverka eget snus, blivit för dyrt i samband med en skattehöjning för tre år sedan – bestämde han sig för att odla tobaken själv.

Enligt Birger Bäkmark sparar han in 25 000 kronor på att tillverka snuset själv. beräknat på att han snusar ofta och då ett dyrare köpesnus än genomsnittet.

En kvarn som maler de torkade bladen, gödsel och fröer till tobaken är de investeringar som Birger har fått göra i samband med starten av odlingen. Men eftersom han samlar in egna fröer från odlingen numera så beräknar han sina utgifter i dagsläget som obefintliga.

Häng med till Birger Bäkmarks tobakslada och hör om tillverkningsprocess

Birger Bäkmark är politiskt aktiv i Medborgerlig samling (MED)

Hallandsposten var först med att berätta om tobaksodlingen.

Därför är det skadligt att snusa

Förutom nikotin kan tobakssnus innehålla metaller och andra hälsoskadliga ämnen och kemikalier som flyktiga organiska föreningar, polycykliska aromatiska kolväten och nitrosaminer.

Snusning kan påverka hjärta och kärl genom att minska kärlens förmåga att vidgas och höja blodtrycket.

Personer som snusar kan ha en förhöjd risk att insjukna i diabetes typ 2 jämfört med de som inte snusar. Den ökade risken ses framförallt vid konsumtion av fler än fyra dosor i veckan.

Sambandet mellan snusning och cancer är inte helt entydigt. Några studier tyder på en ökad risk för enskilda cancerformer, såsom cancer i ändtarm.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.