Fyra vuxna och tre barn sitter tillsammans i en hemtrevlig miljö. Vuxna håller barnen, och det finns en bild på ett bord framför dem som föreställer en man som håller en dryck. Rummet är inrett med en grön växt och några tavlor på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han var ju fullt frisk” – se Tobias familj berätta varför de anmäler Hallands sjukhus till Ivo för småbarnspappans död. Foto: Peter Osterberger/SVT

Tobias fick inte plats på rätt avdelning – dog på sjukhuset i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnspappan Tobias Åström, 32, kom till Hallands sjukhus med kraftiga buksmärtor. På grund av platsbrist lades han in på ortopedavdelningen trots personalens protester. Där drabbades han av hjärtstopp – och mindre än en vecka senare var han död.

Nu anmäler familjen sjukhuset för vårdfel.

– Hade de gjort sitt jobb så hade de upptäckt hur dålig han var och då hade han inte hamnat på ortopeden, säger Pia Åström, mamma till Tobias.

Tobias lämnar efter sig tre barn och en sambo i Åled utanför Halmstad.

I journalanteckningar framgår att Tobias skulle ha lagts in på kirurgiavdelningen. Men eftersom det inte fanns plats flyttades han till ortopediavdelningen, som är specialister på skelett och leder, men inte tarmvred.

Nu har familjen anmält Hallands sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och vill att läkaren som tog beslutet att flytta Tobias till annan avdelning, stängs av.

I klippet berättar Tobias syster och mamma om familjens kritik mot sjukhuset.

Chefsläkaren: Finns risker med att flytta patienter

Den medicinskt ansvarige läkaren avböjer att kommentera. Chefsläkare Ola Blomqvist, som leder Hallands sjukhus egen utredning av fallet, medger att det finns risker med att utlokalisera patienter till andra avdelningar.

Så här svarar han på familjens kritik och om kravet på att stänga av läkaren:

En delad bild som visar två scener: till vänster, en man som pratar med en mikrofon, troligtvis i en intervjusituation utomhus; till höger, en sjukhuskorridor med flera sjukhussängar placerade längs väggarna, vilket antyder en medicinsk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ansvarige läkaren för Tobias behandling på Halmstad sjukhus stängs inte av under händelseutredningen. Se chefsläkaren Ola Blomqvist svara på varför. Foto: SVT

Vad är tarmvred?

Tarmarna i kroppen rör sig med knådande rörelser som gör att maten förs framåt. Tarmvred innebär att det har blivit stopp i tunntarmen eller i tjocktarmen. Det är ett allvarligt tillstånd som oftast behöver behandlas på sjukhus.

Slemhinnan i tarmen skadas när tarmen spänns ut av stoppet. Det gör att tarmen inte kan ta upp vätska och salter lika bra. Kroppen gör sig av med överskottsvätskan genom att du kräks.

De komplikationer som kan uppstå vid tarmvred är allvarliga och måste opereras snabbt. Det som kan hända är följande:

Delar av tarmen får inte längre någon blodtillförsel och riskerar då att dö.

Det kan gå hål på tarmen om det samlas mycket tarminnehåll. Då kommer bakterier från tarminnehållet ut i kroppen. Det kan leda till en allvarlig infektion och sepsis, även kallat blodförgiftning.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.