– Hade de gjort sitt jobb så hade de upptäckt hur dålig han var och då hade han inte hamnat på ortopeden, säger Pia Åström, mamma till Tobias.
Tobias lämnar efter sig tre barn och en sambo i Åled utanför Halmstad.
I journalanteckningar framgår att Tobias skulle ha lagts in på kirurgiavdelningen. Men eftersom det inte fanns plats flyttades han till ortopediavdelningen, som är specialister på skelett och leder, men inte tarmvred.
Nu har familjen anmält Hallands sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och vill att läkaren som tog beslutet att flytta Tobias till annan avdelning, stängs av.
I klippet berättar Tobias syster och mamma om familjens kritik mot sjukhuset.
Chefsläkaren: Finns risker med att flytta patienter
Den medicinskt ansvarige läkaren avböjer att kommentera. Chefsläkare Ola Blomqvist, som leder Hallands sjukhus egen utredning av fallet, medger att det finns risker med att utlokalisera patienter till andra avdelningar.
Så här svarar han på familjens kritik och om kravet på att stänga av läkaren:
Vad är tarmvred?
Tarmarna i kroppen rör sig med knådande rörelser som gör att maten förs framåt. Tarmvred innebär att det har blivit stopp i tunntarmen eller i tjocktarmen. Det är ett allvarligt tillstånd som oftast behöver behandlas på sjukhus.
Slemhinnan i tarmen skadas när tarmen spänns ut av stoppet. Det gör att tarmen inte kan ta upp vätska och salter lika bra. Kroppen gör sig av med överskottsvätskan genom att du kräks.
De komplikationer som kan uppstå vid tarmvred är allvarliga och måste opereras snabbt. Det som kan hända är följande:
Delar av tarmen får inte längre någon blodtillförsel och riskerar då att dö.
Det kan gå hål på tarmen om det samlas mycket tarminnehåll. Då kommer bakterier från tarminnehållet ut i kroppen. Det kan leda till en allvarlig infektion och sepsis, även kallat blodförgiftning.
Källa: 1177