Blodomloppet när det arrangerades i Borlänge den 31 maj i år. Foto: Anders Hansson/SVT

Blodomloppet till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 september är det dags – då går Blodomloppet för första gången av stapeln i Halmstad. – Det är Sveriges viktigaste lopp, säger Stefan Agmarken från den lokala arrangörsgruppen.

Varje år sedan 1993 arrangeras Blodomloppet på flera orter runt om i Sverige. Och nu är det alltså premiär för loppet i Halmstad.

– Syftet med det är att uppmärksamma blodgivning, som ju är livsviktigt. Dessutom vill vi främja en hälsosam livsstil, säger Stefan Agmarken från Halmstads orienteringsklubb som arrangerar loppet tillsammans med blodcentralen i Halmstad.

2016 blev Blodomloppet Sveriges största motionsloppsserie med 16 lopp i 15 städer och totalt 111.599 deltagare.

– Vi hoppas på 1.500 löpare i Halmstad nu första året, det är vårt mål, fortsätter Stefan Agmarken.

Många rekryterades

Loppet kommer att gå kring Tylösand och Prins Bertils stig. Det blir tre olika distanser; tio kilometer, fem kilometer och Lilla Blodomloppet på 1,2 kilometer, riktat mot yngre löpare. Tanken är att Blodomloppet ska bli ett återkommande evenemang i Halmstad.

På vilket sätt kan ett motionslopp få fler att lämna blod?

– Man säger att för varje person som springer loppet så blir det minst ytterligare tre personer i den personens omgivning som börjar tänka på det. Oavsett hur många som verkligen börjar lämna så har vi då i alla fall nått en bra bit på väg.

2.328 nya blodgivare rekryterades i anslutning till loppen förra året.

Halmstads lokala ambassadörer för loppet är Micke Syd, som kommer att springa loppet och som är blodgivare, och Mia Ebers som själv tagit emot blod i samband med en förlossning.

Fakta om blodgivning i Sverige

Det finns ca 340.000 registrerade blodgivare (gett blod de senaste fem åren).

Cirka 220 .00 är aktiva blodgivare (gett blod minst en gång senaste året).

Medelgivningsfrekvensen bland aktiva givare är 2,1 gånger per år.

Varje år rekryteras omkring 45.000 nya givare (ungefär lika många slutar).

Cirka 100.000 personer får blodtransfusioner varje år. 

Sverige har 91 blodcentraler, från Ystad i söder till Kiruna i norr och 15 mobila blodgivningsenheter (blodbussar, minibussar, trailers). Dessa besöker närmare 500 hållplatser (t ex torg och större företag).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.