Mamma till gängkriminell berättar om vägen till danskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han hade aldrig hamnat där om socialtjänsten inte placerat honom i Malmö”. Hör ”Cecilia”, som egentligen heter något annat, berätta om sonens väg in i gängkriminaliteten. Foto: Anton Johansson/SVT

”Cecilias” son är fängslad i Danmark – blev gängkriminell efter placering på HVB och Sis

Publicerad

”En uppväxt som alla andra” – hockeyläger och familjeresor. Några år senare sitter Cecilias son i fängelse efter ett väpnat rån i Köpenhamn – indragen i gängkriminalitet. Hon menar att samhället misslyckats i försöken att hjälpa sonen.

– Det hade inte behövt bli så här, säger hon.

Han identifieras av polisen i Halmstad som någon som umgåtts med äldre grovt kriminella och hade tidigt våldsamma interaktioner med polis i området där han växte upp.

– Det är som en trappa, det börjar med mindre saker, berättar hans mamma.

Socialtjänsten bedömer att han lever en kriminell livsstil och han placeras i flera omgångar på HVB- och Sis-hem. Det är här de stora problemen börjar enligt ”Cecilia”.

– I dag sitter han i fängelse i Danmark, han hade aldrig hamnat där om socialtjänsten inte hade placerat honom i Malmö, säger hon.

”Cecilia” heter egentligen något annat och hennes röst är utbytt.

I klippet berättar hon om sonens väg in i kriminaliteten och om vad hon anser att socialtjänstens placeringar gör med unga med problematik.

SiS-chefens svar: ”Tyvärr så verkligheten ser ut ibland”

En delad bild med två sektioner. Till vänster syns Andreas Gustafsson, enhetschef på SiS ungdomshem, som bär hörlurar med mikrofon, klädd i en ljusblå skjorta. Till höger visas en gul flagga med en logotyp, som vajar på en flaggstång mot en klarblå himmel och omgiven av gröna träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla anstränger sig till sitt yttersta” men risken att ungas problematik förvärras på institution kan inte alltid undvikas enligt enhetschefen. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.