En man i glasögon – professor Torbjörn Forkby, Linnéuniversitetet – syns på en datorskärm med en bokhylla i bakgrunden. Till vänster: närbild på en mobiltelefons skärm, med appen Telegram i fokus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det egentligen som lockar unga från mindre orter till att delta i kriminella gängkonflikter? Det förklarar Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete, i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Så når gängkriminella barn och unga på mindre orter: ”Skapar ett drama”

Publicerad

På sociala medier utspelar sig ett drama om individuell framgång och gangsterkultur som kan locka unga. Men att dramat de vill vara med i kan få följder i den verkliga världen glöms ofta bort.

– Att det är reella situationer, reella hot, det är tankar som jag tror kommer ganska långt efteråt, säger Torbjörn Forkby.

Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete och har under flera års tid följt de kriminella nätverkens utveckling och sätt att rekrytera.

– Sätten att rekrytera har bytt skepnad, från en sorts direktrekrytering på gator och torg, till att du kan få det direkt framför datorn eller i telefonen. Då spelar det inte så stor roll om man bor i Hyltebruk eller någon annanstans, säger han.

I klippet berättar han om hur gängrekryteringen förändrats – och varför metoderna är effektiva.

SVT:s reporter berättar om fyra fall med koppling till gängkriminalitet i Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mindre orter i Halland är inte längre förskonade från gängvåldet. Här är fyra fall från det senaste året där hallänningar varit inblandade i gängkonflikter. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.