En delad bild med två sektioner. Till vänster syns Andreas Gustafsson, enhetschef på SiS ungdomshem, som bär hörlurar med mikrofon, klädd i en ljusblå skjorta. Till höger visas en gul flagga med en logotyp, som vajar på en flaggstång mot en klarblå himmel och omgiven av gröna träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla anstränger sig till sitt yttersta” – men risken att vissa ungas problematik förvärras på institution kan inte alltid undvikas enligt enhetschefen. Foto: Anton Johansson/SVT

Risk att unga dras djupare in i kriminalitet på Sis: ”Går inte helt att undvika”

Publicerad

De träffas på Sis-hemmen – barn och unga som lär känna varandra och senare begår brott tillsammans. Myndigheten Sis säger sig vara medveten om risken men att det ofta är svårt att undvika.

– Där bygger du in en risk från början, säger Andreas Gustafsson, enhetschef på Sis ungdomshem Hässleholm.

Mamman vars son sitter fängslad i Danmark menade att hennes son aldrig hamnat där han är idag om det inte varit för placeringarna på Sis- och HVB-hem.

– Jag tror tyvärr inte hon är ensam om att känna så, säger Andreas Gustafsson, enhetschef på Sis ungdomshem Hässleholm.

I klippet berättar han hur de inom Sis jobbar för att motverka att destruktiva kontakter knyts mellan de placerade unga.

Mamma till gängkriminell berättar om vägen till danskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han hade aldrig hamnat där om socialtjänsten inte placerat honom i Malmö” Här berättar ”Cecilia”, som egentligen heter något annat om sonens väg in i gängkriminaliteten. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.