Christine spänner bågen i Rio

Uppdaterad
Publicerad

På 70 meter är tavlan stor som en tumnagel. Varje vindpust kan påverka. Och när bågen är spänd går Christine Bjerendal från Kungsbacka för seger.

Det är en mulen men vindstilla dag på Lindome bågskytteklubb. Förutsättningarna för bågskytte är perfekta.

Men Christine Bjerendal, 29, har stått på fältet när det snöat, när det blåst, när det regnat och när det varit värmebölja. Allt för att pricka in toppformen till det som varit hennes stora idrottsliga mål sedan misslyckandet på OS i London för fyra år sedan.

Hallänningar i OS

Nyligen slog hon sitt personliga rekord och på OS i Rio de Janeiro är hon Sveriges enda deltagare i den klassiska grenen.

– Jag känner mig lugn. Det ska bli spännande att få uppleva ett OS igen, säger hon till SVT Nyheter Halland innan hon spänner bågen rejält:

– Mitt mål är att vinna, såklart.

Vad är det som gör att du har självförtroendet att gå in för att vinna hela OS?

– Mitt skytte, min teknik. Jag litar på mig själv. Jag vet vad jag kan göra.

Hur viktigt kommer det vara att allt omkring fungerar för att du ska kunna prestera?

– Klart att allt ska fungera men jag är ganska enkel. Jag behöver inte ha koll på allting utan mer ”ställ dig där och skjut” – ”jajemän”. Jag tar det för vad det är.

Men pirrar det inte lite ändå?

– Jo, det gör det, klart det gör. Men det tillhör ju alla sporter. Det blir ju lite mer nervöst ju närmare guldet man kommer. Men är man fokuserad, avslappnad och vet vad man ska göra, så sitter de (pilarna) ändå. Då spelar det ingen rolll att man skakar lite.

Lärde sig mycket i London

Vid OS i London 2012 var det tack och hej för Christine Bjerendal redan i den första omgången. Men hon lärde sig ändå mycket, säger hon, om känslan av allt runt omkring.

– Det var ju inte så att de tävlande gick runt och pratade med varandra som man brukar göra. Det är väl någonting som jag tar med mig nu, att bara vara lite mer med mig själv.

Hur stor del är det mentala under ett OS?

– Det mentala är en jättestor del. Nervositet gör ingenting, bara man är lugn och tänker på det man ska göra.

”Ser till att jag inte ballar ur”

Christine Bjerendal, som både bor och arbetar i Kungsbacka, har lite att brås på. Pappa Göran Bjerendal har gjort fyra OS som bågskytt och blev som bäst sexa på OS i Los Angeles 1984. Han är en stor del av hennes egen karriär.

– Han får vara med ganska mycket. Han har precis gjort nya strängar till mig. Ja, jag är 29 år och han gör fortfarande nya strängar, säger hon och skrattar.

– Men han är med och ser till att materialet fungerar och han håller mig lugn och ser till att jag inte ballar ur.

Redan på invigningsdagen den 5 augusti inleds bågskyttarnas kamp om OS-medaljerna. Då ska de skjuta för att få en ranking som utslagsspelet sedan bygger på. Första omgången spelas måndagen den 8 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallänningar i OS

Mer i ämnet