– En rimlig beräkning är att det kan ta två timmar för ett glas alkohol att gå ur kroppen. Men det är väldigt individuellt. Jag kan inte säga något exakt man kan följa, säger han.
Sven Andréasson räknar efter en standardmodell där ett glas är: 33 cl starköl, 12 cl vin eller 3-4 cl starksprit.
– Så om man har druckit fyra glas dagen innan, lägg då på minst åtta timmar innan du kör. Men det är väldigt olika från person till person hur mycket man tål. Man bör inte köra följande förmiddag, säger alkoholexperten.
Tänk en gång extra
En del som ska köra bil dagen efter alkoholintag kan känna sig redo för trafiken, men oftast har kroppen inte hunnit återställa sig helt enligt alkoholexperten.
– Även om promillehalten är nere på 0 så är kroppen oftast inte helt återställd. Reflexer och problemlösningsförmågan släpar efter när det väl händer något, säger han.
Vikten har en betydelse när det gäller alkohol och när den kan ha gått ur kroppen. Män är generellt större än kvinnor, men den rimliga beräkningen att det tar två timmar per glas alkohol att försvinna ur kroppen är en genomsnittlig statistik och gäller för både män och kvinnor.
– Glöm dock aldrig att ingen kan säga exakt hur mycket en person tål och när alkoholen har gått ur kroppen. Är man osäker om man är körduglig eller inte så ställ bilen vid sidan, säger Sven Andréasson som är professor i socialmedicin på Karolinska institutet och alkoholexpert.
Tips från alkoholexpert till dig som kör dagen efter midsommarfirandet:
- Bestäm innan hur mycket du ska dricka. Sätt en rimlig maxgräns för ditt alkoholintag.
- Drick långsamt så kroppen hinner anpassa sig.
- Varva med alkoholfria drycker.
- Tänk på att du ska ut på vägarna med din bil dagen efter.
- Var medveten om att kroppen oftast inte är helt återställd även om promillehalten visar 0. Reflexer, fokusering och problemlösningsförmågan släpar efter.
- Om skadan är skedd och du vaknar upp och har druckit mer än vad du borde gjort och ska köra bil dagen efter: skyll dig själv och beställ en taxi eller sov över en dag extra där du befinner dig. Kör inte bil.
Källa: Sven Andréasson, professor i socialmedicin på Karolinska institutet och alkoholexpert.