Ringen som hittades på en åker på 60-talet får tillslut en plats i Varbergs fästning. Foto: SVT/Anna Persdotter

Den mystiska guldringen – från kassaskåp till monter

Uppdaterad
Publicerad

Ringen hittades för 40 år sedan under en stenröjning av en åker i Ljungby socken. Länsstyrelsen i Halland fick föremålet 2013 av en privatperson. Riksantikvarieämbetet har bedömt att ringen är från medeltiden och därmed ett fornfynd. Nu får guldföremålet en värdig plats.

Det står orden Gutta, som betyder sjukdom, krämpor, smärta och Tebal som betyder försvinna, ta bort, på guldföremålet. Den nio-sidiga ringen har bedömts som högst ovanlig och troligtvis från medeltiden.

Upphittarens släkting har belönats med 30 000 kronor och ringen har fallit i statens ägo. Är ett föremål äldre än 1850-talet kan upphittaren ta det. Om det innehåller guld, koppar eller silver har staten rätt att köpa det för rätt värde.

Ett värdigt hem

Ringen har i många år legat i länsstyrelsens kassaskåp i Halmstad men nu får den ett mer värdigt hem.  En monter på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg blir en mer synlig plats för guldringen för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.