Enligt Almis kartläggning har vart femte bolag i Sverige (21 procent) minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund. I Halland är siffran 14 procent.
Denny Sacipovic i Halmstad grundade 2016 bolaget som jobbar med digital marknadsföring och har på fyra år växt från två till 22 anställda.
– Vi försöker ha ett inkluderande tänk, här arbetar personer med flera olika typer av bakgrund. Jag tror att det är viktigt eftersom man kommer med olika perspektiv och kan lära varandra, säger Denny Sacipovic, vd och styrelseledamot.
Dennys pappa kommer från Serbien och Sohejl är född i Iran. I klippet berättar de om hur deras bakgrunder lett fram till beslutet att starta företag – och om vad de ser som orsakerna till att 40 procent av deras anställda har utländsk bakgrund.
Så vanligt är det med utländsk bakgrund i styrelserummen – län för län
Riket: 21%
Blekinge: 10%
Dalarna: 12%
Gotland: 9%
Gävleborg: 11%
Halland: 14%
Jämtland: 8%
Jönköping: 14%
Kalmar: 11%
Kronoberg: 13%
Norrbotten: 12%
Skåne: 20%
Stockholm: 32%
Södermanland: 19%
Uppsala: 21%
Värmland: 12%
Västerbotten: 11%
Västernorrland: 10%
Västra Götaland: 18%
Örebro: 18%
Östergötland: 18%
- I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst fem anställda. Siffrorna visar andel bolag med minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund.
- Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.
- Kartläggningen är gjord av Almi Företagspartner och baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018.