Sedan 2013 mäter statliga bolaget Almi Företagspartner könsfördelningen i svenska företagsstyrelser. Från och med i år görs också kartläggning på hur vanligt det är med styrelseledamöter med utländsk bakgrund.
Resultatet visar att 14 procent av de kartlagda företagen i Halland har minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund. Det är lägre än rikssnittet där vart femte bolag har en eller flera personer med utländsk bakgrund i styrelserummet.
Både rikssiffrorna och Hallandssiffror visar att andelen har ökat något under en femårsperiod fram till 2018 – Halland med två procentenheter och i riket med tre procentenheter.
I klippet berättar Magdalena Johansson, vd Almi Halland, hur företagare kan göra för att öka mångfalden.
Så gjordes kartläggningen
- Almis kartläggning baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018.
- I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor eller minst fem anställda.
- Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.
Så vanligt är det med utländsk bakgrund i styrelserummen – län för län
Riket: 21%
Blekinge: 10%
Dalarna: 12%
Gotland: 9%
Gävleborg: 11%
Halland: 14%
Jämtland: 8%
Jönköping: 14%
Kalmar: 11%
Kronoberg: 13%
Norrbotten: 12%
Skåne: 20%
Stockholm: 32%
Södermanland: 19%
Uppsala: 21%
Värmland: 12%
Västerbotten: 11%
Västernorrland: 10%
Västra Götaland: 18%
Örebro: 18%
Östergötland: 18%
- I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst fem anställda. Siffrorna visar andel bolag med minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund.
- Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.
- Kartläggningen är gjord av Almi Företagspartner och baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018.