Lagmannen vid Halmstads tingsrätt har märkt av ett stort tryck från opinionen för bilstranden inför dagens rättegång. Foto: Strandmiljö Laholm (t v)/ Fredrik Magnusson/SVT

Bilstrandens framtid kan stå på spel – i dag avgörs rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Brott mot terrängkörningslagen är i vanliga fall ett rutinärende i domstolen utan större allmänt intresse. Den här gången är det annorlunda. Framtiden för bilstranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand kan stå på spel.

– Jag tror aldrig att jag har fått så många brev eller samtal inför ett mål, säger lagmannen Pia Johansson som är chef för Halmstads tingsrätt.

Bilstranden i Laholms kommun är en fråga som väcker många känslor.

Bilstranden i Laholm

”Lämnat in en massa papper”

Inlagorna till tingsrätten inför rättegången kommer i huvudsak från opinionen som vill ha kvar möjligheten att köra bil på stranden, bland annat från föreningen Strand för alla.

– Jag har lämnat in en massa papper till domstolen och till åklagarmyndigheten för att de ska veta vilka konsekvenser deras beslut kan få. Det är mycket som de som ska ta beslut inte känner till, till exempel att det bara är 20 procent av stranden som är körbar. 80 procent finns kvar för de som inte vill ha bilar på stranden, säger Mats Olofsson, ordförande i Strand för alla.

Enligt lagmannen Pia Johansson kommer ingen av dessa inlagor att tas upp i rättegången.

Medlem polisanmälde annan medlem

Den som står åtalad för brott mot terrängkörningslagen är en medlem i föreningen Strandmiljö Laholm som har på agendan att få bort bilparkering och bilkörning från stranden.

En annan medlem i föreningen fotograferade och filmade när han körde en runda med bilen och polisanmälde sedan händelsen. Syftet är att få ett juridiskt prejudikat för att det är olagligt att köra på stranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilstranden i Laholm

Mer i ämnet