Det här ska du tänka på när du står i bilkö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår flera vägarbeten runt om i Halland och i resten av landet. Detta kan leda till långa köer, till exempel när två filer slås ihop till en. Trafikanter har i det läget inte rätt att bete sig hur som helst.– Man får inte lov att köra sicksack för att komma fram fortare, och att man tänker på att ingen tycker det är kul att stå i kö så träng dig inte, säger Annah Ahlbäck, trafiklärare i Halmstad.

Framöver pågår det vägarbeten på bland annat E6 som gör att filerna slås ihop och hastigheten sänks. Till följd av det kan köer bildas när det är mycket trafik och då finns det regler som trafikanter måste förhålla sig till.

Bland annat är man skyldig att släppa in de fordon som lagt sig i vänsterfilen, även om man själv planerat för att den filen kommer att försvinna och har ställt sig i kö i den högra filen.

– Man ska släppa in, även om man är irriterad. Man får väl knyta näven i fickan om det skulle vara så, säger Annah Ahlbäck.

Däremot menar hon att trafikanter bör välja den högra filen när det har funnits skyltar om att den vänstra kommer att försvinna.

I klippet ovan berättar trafikläraren om hur trafikanter bör bete sig, och visar hur hon kunde undvika att köra i det vänstra körfältet när det försvinner.

Blixtlåsprincipen kan gälla

Tycker man att det går för långsamt i kön har man som trafikant inte rätt att pendla mellan körfälten för att komma fram snabbare.

I vissa lägen kan det finnas en skylt vid vägarbeten som innebär att den så kallade blixtlåsprincipen ska tillämpas, vilket innebär att varannan bil ska köra. Hör mer om blixtlåsprincipen i klippet nedan. 

Vad är det viktigaste att tänka på när körfälten slås ihop?

– Att visa hänsyn mot sina medtrafikanter och visa hänsyn och respekt för de som jobbar på vägen. Försök att ta det lugnt och hålla goda marginaler så att det blir säkert för alla, säger Annah Ahlbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.