Sven Fogelström på Diabetesförbundet i Halland står vid en träbro i en grönskande miljö, med träd i bakgrunden. Personen håller något i händerna och verkar njuta av den omgivande naturen. Stämningen är lugn och avkopplande, med solsken som lyser över området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven Fogelström berätta hur diabetiker i Halland påverkas om de inte får tillräcklig vård av regionen. Foto: Nellie Rolandsson/SVT

Diabetesförbundet: Bristande diabetesvård i Halland

Publicerad

Vården för diabetespatienter i Halland har försämrats under hösten, det menar Diabetesförbundet Halland. I en skrivelse kräver man nu en förbättring.

Enligt Sven Fogelström, ordförande för Diabetesförbundet Halland, är det bland annat svårare att få tid för byte av diabetespump. Han menar att den långa väntetiden ökar risken för att få följdsjukdomar och andra komplikationer.

– Medlemmarna ifrågasätter varför det ska behöva vara så i svensk sjukvård, säger han.

I sms-utskick har Region Halland meddelat att de för närvarande prioriterar patienter med sämre hälsotillstånd, andra får vänta.

Regionen tillbakavisar

SVT Halland har sökt ansvariga på region Halland för en intervju men det får vi först på fredagen. I ett mejl under torsdagen tillbakavisar dock regionen kritiken och menar att diabetespatienterna får den vård de behöver.

En kvinna tar en dos insulin med en insulinpenna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan reder vi ut vad diabetes är för något. Foto: TT

Komplikationer vid typ 1-diabetes

Beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden

Om blodsockret stiger och blir mycket högt kan man få syraförgiftning, så kallad ketoacidos. Det är ett akut och livshotande tillstånd.

Om blodsockervärdet sjunker kraftigt kan man få en insulinkänning, så kallad hypoglykemi. Kan leda till medvetslöshet och bli livshotande.

Skador på blodkärlen kan ge sämre känsel i fötter och ge ögonkomplikationer samt njurskador.

Källa Diabetes Wellness

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.