Det uppmärksammade knivdådet i Varberg i juli i fjol skakade Sverige. En 24-årig gärningsman dödade en äldre kvinna och skadade ytterligare två personer innan polisen kunde lokalisera honom.
Mannen fortsatte gå mot polisen, trots varningar och en av poliserna avlossade flera skott, något han senare åtalats för under rubriceringen vållande till annans död, alternativt tjänstefel.
Femte skottet
Rättegången har kommit att handla om det femte och sista skottet – om det varit försvarligt eller om det ens träffat mannen.
Chefsåklagare Jan Pernvi har sagt att hans uppfattning är att det femte och sista skottet var oförsvarligt, medan polisens advokat, Gunilla Johansson, under rättegången påstått att det är skott nummer tre och fyra som varit dödande och att åklagarens åtal därmed skulle falla.
Tingsrättens bedömning
I dag beslutade Varbergs tingsrätt att polisen frias från vållande till annans död och tjänstefel.
Tingsrätten menar att eftersom åklagaren inte har styrkt vilket skott som träffade 24-åringen i buken, och var det dödliga skottet, kan polisen inte fällas till ansvar för vållande till annans död.
I domen konstaterar tingsrätten att det handlat om en nödvärnssituation och att polisen haft anledning att frukta en attack från den knivbeväpnade 24-åringen, som efter det fjärde skottet förberedde sig inför ytterligare en attack mot polisen. Tingsrätten menar att det var nödvändigt och försvarligt att polisen avlossade det femte skottet och ogillar även åtalet avseende tjänstefel.
– Det är en välformulerad dom, men jag delar självklart inte slutsatsen, säger chefsåklagare Jan Pernvi till SVT Hallandsnytt.
– Domen är väldigt bra, den är helt i enlighet med de invändningar som försvaret har haft mot det här åtalet. Vi är väldigt nöjda, säger advokat Gunilla Johansson till SVT Hallandsnytt.
Var det väntat?
– Ja vi tycker det. Med den utredning och den bevisning som vi har presterat i målet så blev det ganska tydligt att det skulle bli en sådan utgång.
Kan få behålla jobbet
Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att den anser att polisen ska få behålla jobbet oavsett om polisen skulle frias eller fällas. Och när domen helt och hållet fastställs ska nämnden ta ett slutgiltigt beslut.
– Vi vill inte uttala oss om ett pågående ärende utan kommer komma med ett slutligtligt besked när domen träder laga kraft, säger Lotta Gustavsson vice ordförande på polisens personalansvarsnämnd.
Vad händer med polisen?
– Han har en inre tjänst nu. Jag skulle tippa på att han nu återgår till sin normala tjänst, säger advokat Gunilla Johansson till SVT Hallandsnytt.
Hur reagerar han i dag?
– Jag har inte hunnit prata med honom, men han är säkert superglad och lättad. Och tycker att livet är ganska bra, det har varit oerhört tungt och mycket slitsamt för honom och han har känt sig i många stycken kränkt av att han försökte hantera en situation så gott han kunde, som han inte var tränad för. Och blev sedan åtalad för det.
Oklart om överklagan
Det är fortfarande oklart om domen kommer att överklagas.
– Jag måste fundera på om jag ska överklaga, det kommer att ta några veckor, säger chefsåklagare Jan Pernvi till SVT Hallandsnytt.
Polisens advokat tror dock inte på en överklagan.
– Nej, jag skulle inte tro det. Utredningen bär inte för en fällande dom, säger advokat Gunilla Johansson till SVT Hallandsnytt.