Den ökade dödligheten bland duvor har registrerats på flera platser i länet. Duvorna som nyligen hittats i Halmstad har inte analyserats, men risken finns att också dem har drabbats av virussmittan.
Viruset som orsakar duvpest hos duvor kan orsaka den ”mycket smittsamma” sjukdomen Newcastlesjuka hos tamfåglar. En gård i Mölndal med närmare 5 000 värphöns drabbades nyligen av Newcastlesjuka.
– Det rör sig om samma eller ett mycket närbesläktat virus, vilket antyder att smittan spridits till värphönsen genom direkt eller indirekt kontakt med duvor, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Hur snabbt kan viruset sprida sig?
– Vi har fått rapporter om ökad dödlighet och sjuklighet från flera delar av landet så smittan har redan en omfattande spridning, säger Karl Ståhl.
För att undvika att tamfåglar smittas är det viktigt att undvika kontakt mellan tamfåglar och vilda fåglar, påpekar SVA och Jordbruksverket. Till exempel ska man hålla tamfåglar inomhus samt ge dem foder och vatten under tak.
Fakta: Newcastlesjuka
Newcastlesjuka är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar fjäderfä. Om vilda duvor drabbas av viruset går sjukdomen under namnet duvpest. Förutom fjäderfä kan även burfåglar och vilda fåglar infekteras.
Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna.
Newcastlesjuka är inte farligt för människor, men vid nära kontakt kan människor eventuellt drabbas av ögoninflammation.
Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA)