Foto: TT

4000 smittade fåglar avlivade

Uppdaterad
Publicerad

Alla fåglar på den gård utanför Kalmar, som drabbats av den smittsamma newcastlesjukan, har nu avlivats, uppger Jordbruksverket.

Nu saneras stallarna och arbetet med smittskydd samt smittspårning pågår.

Prover från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade på newcastlesmitta och förra veckan införde Jordbruksverket ett skyddsområde kring den drabbade gården med 4000 fjäderfän.

Inga nya fall

Hittills har inga nya fall av newcastlesjuka rapporterats, men för att motverka risken för smittspridning gäller fortfarande restriktioner i området.

– Det är viktigt att fortsätta motverka smitta i området och framför allt att ha ett gott smittskydd på gårdsnivå”, säger Lena Hult, på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Newcastlevirus angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmarna hos fåglar. Några av symptomen är nedsatt allmäntillstånd, sänkt äggproduktion och ökad dödlighet.

Fakta – NEWCASTLESJUKAN

Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Symtomen kan variera mycket men sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos höns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också känsliga för infektionen.

Ett eller flera av dessa symtom kan ses i olika grad:

– nedsatt allmäntillstånd

– sänkt äggproduktion, skinnägg

– ökad dödlighet (upp till 100 procent)

– hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång (symtom från centrala nervsystemet) andningssvårigheter med eller utan hosta

– diarré.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.