– Väskstatyn handlar om individens ansvar och är en symbol för motstånd i konflikter mot odemokratiska krafter, säger museichefen Curry Heinnman.
– När vi fick frågan utan krav så har vi beslutat att den får stå kvar när den inte kostar något.
Många turer – ”Våldsbejakande”
Igår tog Hallands länsmuseum beslutet att behålla konstverket ”Med handväskan som vapen”, vilket Hallands nyheter var först med att berätta om. Turerna har varit många och statyn som för ett år sedan köptes av Lasse Diding nekades i våras av Varbergs kommun. Även Växjö kommun har avböjt väskstatyn.
– Det är inte så att man bara kan ta emot det och sätta upp det, sa Christofer Bergenblock (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden i Varberg, till SVT Nyheter Halland då.
För konstverket av Susanne Arwin är minst sagt ett ämne för diskussion. En del menar att statyn är våldsbejakande.
– Jag ser inte en handväska som något våldsamt. Vi vill framhäva statyn som en symbol för civilkurage och ett motstånd mot anti-demokratiska krafterna, säger Curry Heinmann.
Även anhöriga till damen har varit emot att detta ska vara en publik skulptur, hur tänker ni där?
– Konstnären har blivit inspirerad av själva händelsen och därför är väskstatyn inte en avbild av damen. Det var en viktig händelse och konstnären har rätt att skapa ett konstverk utifrån det.
Ska gjutas i brons
Att ställa ut väskstatyn på borggården är inte aktuellt eftersom museet inte äger området, utan så som det ser ut nu så får det bara göras i samband med utställningar. Förhoppningen är att väskstatyn ska vara museet tillhanda i vinter, hon kommer då att gjutas i en bronsplatta och vara flyttbar.
– Det är viktigt att sätta ut den i en sammanhang. Tanken är att göra en utställning kring hela statyn och dess historia, säger Curry Heinnman.