En lantbrukare sitter på ett potatisfält och håller upp en ruttnad potatis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tredjedel av Magnus Nilssons potatisskörd i Långås har ruttnat bort efter regnovädret. Foto: Stina Johansson

Efter skyfallen – Magnus potatisskörd ruttnar bort

Uppdaterad
Publicerad

Skyfallen efter ovädret Hans gjorde att delar av lantbrukaren Magnus Nilssons potatisfält stod under vatten i flera dagar. Nu har en tredjedel av hans skörd ruttnat bort.

– Det är en tuff smäll, säger han.

Uppemot 200 ton potatis skulle ha skördats från fältet i Långås norr om Falkenberg, men efter den senaste tidens regnoväder så ruttnade allt bort. Och från fler platser i landet har det nu kommit in rapporter om lantbrukare som drabbats av regnovädret.

– Konsumenterna kommer nog märka att alla potatissorter kanske inte räcker hela säsongen, alltså ända till nästa år, säger Magnus Nilsson.

Norra Halland mer drabbat

Enligt potatisgrossisten LPM i Laholm har potatisfälten i norra Halland blivit hårdast drabbade. Men enligt ägaren Joakim Pålsson är Halland inte är lika hårt drabbat jämfört med potatisfälten i mellersta Sverige.

– Men vi är hårt drabbade eftersom det är mycket som ska skördas här som ska förse stora delar av Sverige med potatis, säger Joakim Pålsson.

Starta klippet för att följa med till potatisodlaren Magnus Nilssons fält och höra om varför potatisen ruttnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.