Två bilder. På ena sidan står en man i en fabrik. På andra sidan rullar ett band med potatis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senaste tidens regnoväder skapade översvämningar på potatisfält, vilket har fått potatis att börjat ruttna på fälten. Foto: Ella Persson/SVT

Grossisten: ”Risk för brist på potatis i höst”

Publicerad

Runt om i landet kommer det nu nyheter om att potatisskörden drabbas efter den senaste tidens regnoväder, och Halland är inget undantag.

– Det har varit jättejobbigt att få in potatis till vår anläggning, säger Joakim Pålsson, ägare för LPM.

Den senaste tidens regnoväder fick vattenmassor att samlas på bland annat potatisfält under flera dagar. Detta har lett till att lantbrukare fått se sin skörd ruttna bort.

Hos grossisten LPM i Laholm har man märkt av potatisbristen under den senaste tiden.

– Vi kör igenom 80 till 100 ton potatis om dagen, och det har varit stora bekymmer att få fram de mängderna, säger Joakim Pålsson, ägare för LPM som befarar att det kan bli brist på potatis framöver.

Dominerade odlingen

Halland är ett av fyra län som dominerade matpotatisodlingen i Sverige i fjol, enligt statistik från Jordbruksverket. De övriga länen är Skåne, Västra Götaland och Östergötland. Tillsammans stod de för för 78 procent av landets totala matpotatisskörd under 2022.

Starta klippet för att höra potatisgrossisten Joakim Pålsson berätta hur han tror att säsongen kommer att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.