Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi skulle haft lite cava”. Se personalens glädje i klippet ovan. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Deras kritik mot heltidsschema i Halmstad gav resultat: ”Skitbra!”

Publicerad

Kommunen skulle införa fler heltidstjänster i vården. Men vårdpersonal i Halmstad blev kraftigt missnöjda med hur nya scheman utformades. Protesterna har nu lett till att kommunen backat – se hur personalen reagerar på det.

– Skitbra!, utropar undersköterskan Rigmor Andersson.

Vilken skillnad kommer det nya schemat göra för vårdpersonalen? Följ med till korttidsboendet Nymansgården och se vårdpersonal berätta i klippet.

Nya riktlinjer

De kritiserade schemaändringarna gjordes från början av två skäl: dels kommunens ambition att fler ska jobba heltid, den så kallade heltidsresan, dels EU:s nya riktlinjer om dygnsvila.

Efter en ny utredning blir det nu förändrad veckovila, men också lättare för personal att jobba deltid.

Personalen ville se mer

När det gäller möjligheten till deltid är personalen på Nymansgården fortfarande inte nöjda. De saknar beslut om att deltidsarbetare ska få ut sina lediga timmar sammanhängande.

Men politikerna ska inte detaljstyra schemaläggningen, svarar Ella Kardemark (KD), ordföranden i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott. Varje verksamhet får ansvar för att anpassa deltidsscheman utefter sina förutsättningar.

Detta är ”Heltidsresan” – och kritiken mot den

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdanställda i hela Sverige har protesterat efter förändringar i deras schema. Men vad handlar det hela om? Se i klippet. Foto: SVT

Se inslaget från i vintras: Uppror bland undersköterskor i Halmstad – vill skrota nya heltidsscheman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Totalt överkörda”, så beskriver undersköterskan Johanna Joelsson situationen. Hör mer om kritiken i klippet ovan. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.