Elever i skolkorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huvudvärk och svårt att koncentrera sig, det blir konsekvenserna för eleverna av värmen. Men flera ser också fördelar med att skolan stänger tidigare, hör dem i klippet Foto: Casandra Hallberg/SVT

Eleverna på Klaraskolan i Halmstad fick gå hem tidigare – för varmt i klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

Rekordtemperaturer utomhus får följder även inomhus. På Klaraskolan i Halmstad fick skoldagen avbrytas i förtid på grund av värmen.

– Elever mår dåligt av den höga värmen, säger rektor Jenny Wiemo.

Enligt rektorn uppmättes uppemot 31,5 grader inomhus under torsdagen. När SVT:s reporter kommer till skolan viftar elever med papperslappar för att svalka sig.

– Det är svårt och störande med värmen. Man får huvudvärk, säger Oscar Möllerström som är elev på Klaraskolan.

Saknat godkänd ventilation sedan 2021

Enligt Boverket ska ventilation i skolor kontrolleras var tredje år genom en så kallad obligatorisk ventilationskontroll, OVK. SVT nyheter Halland har begärt ut kommunens gällande OVK-protokoll för Klaraskolan, vilka saknas. Skolan har sedan 2021 saknat godkänd ventilation.

SVT har sökt Marie Leandersson, förvaltningschef för Teknik- och fastighetsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.