Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Exceptionellt superhögtryck väntar i början av september enligt meteorologen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här blir det en hel del sol och höga temperaturer” – Hör SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt om veckans prognos som kan slå rekord. Foto: SVT Morgonstudion/TT/Stina Stjernkvist

Unik värmebölja drar in över Sverige – gammalt rekord kan ryka

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Sverige kan det i veckan bli över 30 grader – i så fall rekordvarmt och varmare än det just nu är i flera semesterorter i södra Europa.

– Det är unikt, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

För alla som gillar sol och värme är det läge att passa på innan hösten börjar på riktigt. Delar av Sydsverige kan i veckan räkna med högre temperaturer än både Mallorca och Gran Canaria.

– Det är riktigt varm luft som når in över landet här i mitten av veckan. De kommande dagarna så kommer vi nå temperaturer mellan 25 och 30 grader i delar av södra Sverige och omkring 20 grader längre norrut, säger Marcus Sjöstedt.

– Skulle vi nå 30 grader på någon plats i Sydsverige skulle det faktiskt vara första gången vi har uppmätt 30 grader i september, säger Marcus Sjöstedt.

Senast var på 70-talet

Den högst uppmätta septembertemperaturen i Sverige har stått sig i nästan 50 år. Den 1 september 1975 var det 29,1 grader i Stehag i Skåne.

– Vi skulle kunna nå högre. Blir det 30 grader är det väldigt exceptionellt.

– Värmen ser också ut att vara kvar in mot helgen även om den dämpas något. Det är också mer ostadigt väder som trycker på västerifrån, så det kan dyka upp en del regnskurar, säger Marcus Sjöstedt.

Kort med SVT:s meteorolog Per Stenborg om vad normalt septemberväder är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är normalt septemberväder?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.