Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Länge • Tack för svar det ryska högtrycket skulle kunna utvecklas till sibiriskt högtryck och med det så blir det ryska ost vindar mot oss vad tror du om det ?

Hejsan
Så skulle det kunna bli, men jag slängde nyss ett getöga på en av säsongnsprognoserna jag rukar titta till. Den talar verkligen inte för kyla.
Du kan kolla på
https://forest-fire.emergency.copernicus.eu/apps/effis.longterm.forecasts/Monthly
mvh
Pererik

Axel • Hej hur länge ska de vara milt egentligen? Blir de Inge rejäl kyla längre fram?

Hej Axel.
Det blir något kallare i veckan, men om det kommer ge den rejäla vinterkyla som du efterfrågar är svårt att svara på då jag inte vet var du bor.
mvh
Pererik

Per Cilla • när blir det mörkt idag i byn hemma här finns inte belysning på bygator

Hej Per
Mycket svårt att svara på eftersom jag inte vet var by du syftar på ligger. Men om du går in på svt och söker vädret för din ort så kommer du också få uppgifter om solens upp- och nergång.
mvh
Pererik

Länge • Hur länge stannar denna kall luft ?

Hej
intressant fråga. Det är en fråga vad som händer med det ryska högtrycket och det lågtryck som om en vecka tar sig in från Atlanten. Just nu verkar högtryck i öster vara tillräckligt starkt för att hindra lågtryckets framfört. Så istället stannar det upp mellan Island och Storbritannien. Då kommer kylan ligga kvar. Men det är osäkert
mvh

Pererik

anonym • hej bor i karlskoga stämmer det att det blir kallare o snö till veckan

Hej
Ja, det ser ut som om kalluften, åtminstone tillfälligt, kommer ner över landet. Samtidigt håller mildluften emot i söder och i gränszonen ser det ut att kunna bli snö i Karlskoga i veckan som kommer.
mvh
Pereriki

Kyla • Ser ut att bli kallt i USA nästa vecka, snö i bla New Orleans, hur vanligt är det egentligen? Och är det alltid milt i Europa när det är riktigt kallt i Nordamerika?

Hej Kyla
Snö i New Orleans är ganska ovanligt, men det händer ibland. Staden ligger i en region som vanligtvis har ett subtropiskt klimat, så snöfall är sällsynt och inträffar oftast bara några gånger per årtionde.

När det gäller kopplingen mellan kallt väder i Nordamerika och milt väder i Europa, så finns det ibland ett samband. Detta beror på jetströmmen, som är ett band av starka vindar i atmosfären. När jetströmmen dippar söderut över Nordamerika kan det leda till kallt väder där, medan Europa kan uppleva mildare temperaturer om jetströmmen samtidigt ligger längre norrut över Atlanten. Men detta mönster är inte alltid konsekvent, och andra faktorer kan också påverka vädret i båda regionerna.
mvh
Pererik

Tobbe • Hej! Jag undrar: hur långt norrut längs med ostkusten behöver man idag åka för att få ungefär det klimat som Stockholm hade innan mänsklig påverkan på klimatet?
Dvs. Är klimatet samma i t.ex. Gävle nu som det var i Stockholm på säg 50/60-talet? Eller måste man till Hudiksvall, eller t.o.m. till Sundsvall?

Går det på samma sätt att säga att Stockholms klimat nu närmar sig "gamla" klimatet i Skåne, eller är vi redan där tror ni?

Hej Tobbe
För att få Stockholms klimat från 50/60-talet behöver du idag åka ungefär till Gävle. Stockholms nuvarande klimat liknar det som var typiskt för Skåne runt mitten av 1900-talet.
mvh
Pererik

Ganymedes • Hur skulle en väderleksrapport låta om vi bodde på Jupiter? Ungefär så här? "Fortsatt mycket disigt och gasaktigt väder under det närmaste dygnet i hela landet. När den stora röda fläcken drar in under morgondagen väntas ökande molnighet och vindar upp till 166 m/s, långsamt avtagande om 300 år. " Visst skulle det vara spännande att jobba som meteorolog på vår största planet? Eller? ;-)

Hej Ganymedes
Din väderleksrapport fångar verkligen de extrema förhållandena där. Jupiter har ju en mycket turbulent atmosfär med enorma stormar, som den stora röda fläcken du nämner, som är en gigantisk storm som har rasat i hundratals år. Vindhastigheterna kan nå otroliga nivåer, och atmosfären består mest av väte och helium, vilket gör den väldigt olik vår egen. Att förutsäga vädret på Jupiter skulle verkligen vara en utmaning och ett fascinerande jobb!
mvh
Pererik

Genombrottet? • Frågan gäller mildluftsgenombrott och kalluftsgenombrott som det frågas om nedan. Men det jag inte förstår riktigt är hur man kan veta om genombrottet är milt eller kallt. Är det termometern vi ska titta på då? Hur kan man se det? Kan vi se det? Eller är det endast ni meteorologer som set det?

(Niklas 15/1 frågar om det nedan)

Hej! Tack för förtydligandet. Ja det stämmer att man syftar oå temperaturen när man talar om milt, varmt eller kallt. Om det blir kallare är det ett kalluftsgenombrott och om det blir varmt är det ett varmluftsgenombrott. Just termen genombrott systar på att temperaturförändringen är mer allmän och sker relativt snabbt. En långsam temperaturförändring beskrivs sällan i termer av genombrott. Man behöver inte vara meteorolog för att förutse en sådan väderförändring. Man kan kolla på temperaturen och se hur den förändras över en eller ett par dagar. Hoppas svaret gav något. Trevlig helg! // Nils

Levi • Kommer det göras någon uppdatering på januariöversikten?

Inte vad jag vet.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.