Foto: SVT

Fråga meteorologen

Uppdaterad
Publicerad

Ställ din fråga till väderredaktionen.

Väderchatt

Andersson • TV4:s meteorolog Madeleine Westin säger att det extremt höga temperaturer för årstiden. Håller ni med om det och vid vilken gräns kan man börja prata om extrema temperaturer?

Det finns ingen matematisk definition av ordet extremt. Det är ju något som sker sällan och som avviker mycket från det normala.

Rekord är däremot rekord, för det har aldrig hänt tidigare. Men hur nära rekord eller ovanligt något behöver vara för att vara extremt är lite en individuell bedömning.

För några år sedan skrev jag ner lite egna tankar jag hade om rekord och extremt: https://www.svt.se/vader/extremt-och-rekord-ar-inte-synonymer

Kerstin • Ser att ni berättar om "Tema sommar" nu på er sida. Det ska bli intressant att följa. Tack för alla fina och spännande inblickar i väderfrågan.

Tema sommar gjorde vi synlig när det blev rekordtidig sommarstart i Malmö, Kristianstad och Karlshamn den 6 april. Kul att det uppskattas.

Här hittar du alla artiklar som är taggade med "Tema sommar": https://www.svt.se/nyheter/om/tema-sommar

Snö ⛄️ • Hur blir det med snön framöver är säsongen slut för norra Sverige ochxå?

Nej, det inte slut på snön än. Kallare luft gör att det kan bli snöinslag i Norrland nästa vecka, kanske även i Svealand.

Ragnar • Hur ofta förekommer så kallade nationella isveckor rent statitiskt och när hände det senast? Har det hänt någon gång att vi haft en nationell ismånad i landet?

Finns ingen statistik för nationella isveckor, för oftast handlar det bara om någon eller några få dagar när det sker.

Den längsta sammanhängande perioden med nationella isdygn finns dock noterad. Det är 10 dygn, vilket skedde 11–20 februari 1970 och 13–22 februari 1985.

Solen skiner i Stockholm! • Har vi en sen, "normal" eller tidig vår enligt era beräkningar?

Starten var tidig i februari, sedan halkade den efter tidtabellen i och med kyla i norr i april, men är nu relativt normal igen.

Stefan Boman • Vad hände med västvindsbältet? Det känns som senaste året har ostliga eller nordostliga vindar helt dominerat. Vilket har fört mer sig nästan kontinuerligt kallt och molnigt väder till Stockholm. Är detta en trend nu? Kan det bero på försvagning av golfströmmen?

Marcus • Hej. Bor på västkusten, norra delen. Upplever att det varit ovanligt mycket ostliga/nordostliga vindar egentligen redan från hösten och under stora delar av vintern. Detta tycks hålla i sig även nu när det blivit vår. Stämmer detta och finns det någon förklaring?

Ja, det har varit relativt mycket vindar österifrån se senaste månaderna. Det beror på hur lufttrycket är fördelat över oss.

Vinden blåser medurs runt lågtryck och moturs runt högtryck. Så har du lågtryck söder om Sverige och högtryck i norr så blir det ostvindar på västkusten.

Är en naturlig vädervariation.

🤷‍♂️ • De är 25 idag hur stor skillnad hade det varit om de var 25 på sommaren solen är väl starkare då de hade väl känts varmare då än va de gör nu om ni fattar vad jag menar.

Solen står givetvis högre på himlen under sommarmånaderna, men redan nu så är solen stark och man måste se upp så man inte bränner sig så här i början av säsongen.

En skillnad man tydligt märker är om det är fuktigt och varmt (som det ofta kan vara mitt i sommaren) eller som nu torrt och varmt. Luftfuktigheten har stor betydelse för upplevd temperatur: https://www.svt.se/vader/behaglighetsindex

Anonym • Hur vanligt är det att vi går från 5 plus och snöblandat till 18 grader och strålande sol som skedde nu i veckan här i Jämtland?

Är vårvädrets lynnighet när den blir som mest uttalad, att det kan skifta snabbt och mycket.

Vår • Har våren kommit till hela landet nu eller finns de kvar vinter?

De senaste dagarna har varit vårvarma i hela landet, men det räcker nog inte för att våren ska ha kommit till hela fjällkedjan också. För nu från helgen tar kallare luft över i norr.

Nils kommer prata om årstidernas läge i kväll, fredag 3 maj, dels i Sverige idag , dels i Aktuellt.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svara i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.