Väderchatt
Peter Sundgren • Varför har det varit så snöfattigt i år i de svenska fjällen? Det är bara de norra och västliga fjällen, Hemavan och Riksgränsen som fått mycket snö. Är det jetströmmarna som styr hur lågtrycken dvs temperatur och nederbörd fördelas? Jag vill inte tro att det påverkats så snabbt och omfattande av klimatförändringar. Minna vintern 1973 så varade vintern i tre veckor där jag växte upp i Örnsköldsvik. Den här veckan 1996 var det lika lite snö i Luleå, där jag bor nu. Mvh Peter Sundgren
Intressant fråga. Vintern var visserligen mildare än brukligt, men inte extremt: Temperaturavvikelse dec24–feb25. Och i grova drag normal gällande nederbörden: Nederbördsavvikelse dec24–feb25.
Troligen har relativt normalt med snö ändå fallit under säsongen, men många perioder med töväder har gjort att snön sedan smält och sjunkit ihop, varvid snödjupet till stor del varit skralt.
Antalet ”nollgenomgångar” (tillfällen då temperaturen passer nollgradersstrecket) kommer öka i norra Sverige i framtiden så lär tövädersperioder ge snösmältning och snödjupsminskningar, så vintrar likt den gångna lär bli allt vanligare i framtiden. Men som med allt väder kommer det fortsatt också variera mycket från år till år. Det långsiktiga trenden är dock tydlig med fler tövädersperioder i norr under vintrarna.
Klimatförändringar i Sverige 105 intressanta artiklar med bilder • På er Vädersida under filmen ”Väder- och klimattärningen” finns det många artiklar om klimatförändringar i Sverige. Där vi får inblickar hur det ser ut i hela landet när klimatet förändras. Men det är svårt att hitta dit. Det var många länktryckningar bort och jag hamnade där av en slump. Kanske är fler intresserade? Så kanske skulle det gå att länka till ”Klimatförändringar i Sverige” där det finns 105 intressanta artiklar att läsa med bilder till.
Kul du diggar sidan. Tror det är Pererik som har skött om just den biten.
Italia! • Vad beror de plötsliga översvämningarna i Italien på?
Det är nog en kombination av fler saker. Något form av höjdlågtryck som också får energi av den varma och fuktiga luften i öst. Sen är det ju bergigt i Alperna såklart och det häver luften. Därför blir det inte lika illa när lågtrycket kommer bort till oss. Men det kan ändå bli flera tiotal mm här.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.