I samband med 100-årsjubileet släpps delar av Elsa Graves livsgärning i nyutgåvor. Bakom initiativet står Varbergsbon och professorn Eva Lilja, som har forskat på Elsa Grave. Det är även hon som tände gnistan för Kultur i Hallands arrangemang om Elsa Grave.
– Vi hade ett samtal med Region Halland och då föreslog de ett symposium, säger Eva Lilja.
Det kommer att äga rum på Stadsbiblioteket i Halmstad på Lördag. Poeter, professorer och musiker kommer då belysa Elsa Graves gärning.
”Kunde vara skrivet i dag”
Eva Lilja beskriver Elsa Grave som en ”framstående 40-talistisk pionjär” som inte tillhörde ”Stockholmsmaffian”. Betydelsefull i en tid då det fortfarande var svårt för kvinnor att etablera sig som författare.
Ursprungligen kommer Elsa Grave från norra Skåne, men i mitten på 50-talet bosatte hon sig i Halmstadtrakten. Då hade hon skiljt sig och var ensamstående med tre döttrar. Även om det var knapert försörjde hon sig på sin poesi.
– Hon tar upp problemställningar som är aktuella i dag. Miljö– och klimatfrågan, atomvapen, moderskapsproblematik och flyktingfrågan. Det är så man både vill skratta och gråta för det skulle kunna vara skrivet i dag, säger Eva lilja.
Tidigt skrev Elsa Grave om kvinnlig sexualitet och vänder sig emot tanken att vara bunden till en man. Hon togs oftast emot med oförståelse av sin samtid.
– Hon vill ha frihet och säger hela tiden att ”det viktigaste är att vara vara olydig”. Grave är rolig, grotesk, lättillgänglig och befriande att läsa, säger Eva Lilja.
Stor Halmstadprofil
I Halmstad blev Elsa Grave en markant personlighet.
– Frågar du lite äldre människor brukar de ha en uppsjö av ”Elsahistorier”. Jag kan intyga att hon var en stark personlighet på stan, säger Eva Lilja.
Var hon väl mottagen här?
– Javisst, hon var en del av Halmstads kulturklimat. Den halländska naturen speglas väldigt väl i hennes dikter, säger Eva Lilja.
Dokumentärfilmen om Elsa Grave, Curt Strömblads film ”Livstecken” från 1982, är nu tillgänglig på på SVT:s öppet arkiv.
FAKTA: Elsa Grave 100 år
Elsa Grave föddes 1918 och gick bort 2003. Hon debuterade 1943 och gav ut arton diktsamlingar, fem prosaböcker samt ett tiotal teaterpjäser.
Symposiet invigs lördagen den 20 januari klockan 13.00 i Klarasalen på Stadsbiblioteket i Halmstad. Det blir även musikaliska hyllningar till Grave med Maria Ericson på Nissanscenen.
Flera teateruppsättningar planeras också, som Margareta Eks uppsättning av ”Isskåpet” på Nya Dramatologen i Halland.
Dokumentärfilmen om Elsa Grave, Curt Strömblads film ”Livstecken” från 1982 görs tillgänglig på SVT:s öppet arkiv och under hela januari 2018 är Elsa Grave månadens diktare i radio.