Syftet med temaveckan är att upplysa konsumenter om vilka miljö- och hälsoskadliga ämnen som kan finnas i kosmetiska produkter. Foto: TT

En vecka som belyser faror i hygienprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Naturskyddsföreningens nationella kampanj Miljövänliga veckan som i år belyser vilka miljö- och hälsoskadliga ämnen som produkter för kroppsvård kan innehålla. I Halland uppmärksammas temaveckan på olika sätt.

– Man har som rubrik ”Vad gömmer sig i badrumsskåpet”, det vill säga olika former av hygienartiklar och vilken påverkan de har på människor och miljön, säger Tommie Fagerberg, styrelseordförande för Naturskyddsföreningen i Hallands länsförbund.

– I år är det fokus på kosmetiska produkter som exempelvis tvål, shampoo och hudkräm – sådant vi alla använder. Och nästa år blir det mer fokus på smink, säger Kerstin Seger, ordförande i Naturskyddsföreningen Södra Halland.

Flera aktiviteter

Årets Miljövänliga vecka inleddes under lördagen och pågår till 9 oktober. Runtom i Halland arrangeras olika aktiviteter för att uppmärksamma årets tema. I Laholm görs ett samarbete mellan kommunen och Naturskyddsföreningen Södra Halland. På onsdag hålls en föreläsning om vilka ämnen som kan finnas i kosmetiska produkter.

– På Osbecksgymnasiet kommer alla elever få denna föreläsning kombinerat med en timmes workshop. Och på kvällen har vi nästan samma koncept för allmänheten, säger Kerstin Seger.

Vill få bort ämnen

Enligt Kerstin Seger är det viktigt att konsumenterna vet vilka ämnen som kan finnas i hygienprodukter för att de ska kunna göra medvetna val.

– Det fyra viktigaste ämnesgrupperna som kan finnas i kosmetika som vi vill ha bort är ämnen som är hormonstörande, allergiframkallande, pfas och nanoplaster, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis så har det hänt saker om tio år, men det vet man ju såklart inte. Men syftet är att folk ska bli medvetna och ändra sina konsumtionsmönster. Ändrar vi dem så tvingas producenterna att ändra sina varor till det vi vill ha.

Inte lätt för konsumenter

Kerstin Seger säger att det är i dagsläget är svårt för konsumenter att veta vilka varor som är bra.

– Innehållsförteckningar är inte helt lätta att läsa, så därför är det så bra att miljömärkningar gör det enklare för oss att göra de bättre valen för vår hälsa och vår miljö, säger hon.

Även på andra håll i länet uppmärksammas årets tema på olika vis.

– Vi har skickat ut brev till alla större livsmedelshandlare i Varberg. Och vi kommer att åka ut till de som vill för att informera om miljövänliga hygienprodukter, säger Inger Wennerlund, ordförande för Naturskyddsföreningen i Varberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.