Ett sätt att mäta integration är etableringen på arbetsmarknaden. Detta är något som flyktingarna från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina lyckats väldigt bra med, enligt Henrik Malm Lindberg på Delegationen för migrationsstudier, DELMI.
En av de flyktingar som lyckades få jobb snabbt är Nataliia Klimova från orten Butcha, strax utanför Kiev, som nu bor i Varberg. I klippet ovan berättar hon hur.
Låga ersättningar bidragande faktor
Massflyktsdirektivet gör det snabbare att få uppehållstillstånd, vilket gör att man snabbare kan börja arbeta. Låga ersättningar i kombination med civilsamhällets varma välkomnande är en av nyckelfaktorerna till denna lyckade arbetsmarknadsetablering, menar Henrik Malm Lindberg.
Hög utbildningsgrad och goda kunskaper i engelska är andra faktorer som gjort att de ukrainska flyktingarna har lyckats så väl menar Lindberg.
Detta är massflyktsdirektivet
Ukrainska medborgare som lämnade landet på grund av kriget den 24 februari 2022 eller senare, får uppehållstillstånd i Sverige under massflyktsdirektivet. Dessutom får personer som har status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina eller familjemedlemmar till dessa skydd.
Detta innebär att massflyktingar inte har samma rättigheter som andra flyktingar. Till exempel hade de inte rätt till SFI tills sommaren 2023.