– Naturligtvis hamnar en del i jägarnas frysar men inte de volymerna. Det förekommer alltså en ganska stor handel utanför de lagliga kanalerna, säger Sven-Åke Larsson, Svenskt viltkött till SVT Nyheter Halland.
Statistiken från Livsmedelsverket och Jägareförbundet visar att allt fler vildsvin skjuts men att det är få vildsvin som levereras till en vilthanteringsanläggning för att slaktas, vilket krävs om köttet sedan ska säljas vidare av jägaren.
Vilthanteringsanläggningen tar trikinprov och gör en officiell köttkontroll innan köttet får säljas vidare.
Varför går inte fler skjutna vildsvin till vilthanteringsanläggningarna?
– De betalar ganska dåligt, det är också så att majoriteten av vildsvinen skjuts mitt i natten och då kanske man vill hem sova några timmar innan jobbet. Då blir det omak att åka en lång resväg för några hundralappar, då tar man det hellre själv, säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.
Hur viltköttsbranschen märker av svartförsäljningen och vilka konsekvenserna blir hör du i klippet ovan.
Ansvarig tillsynsmyndighet
Det finns tre myndigheter som har ansvar för att se till att det vildsvinskött vi äter har gått genom ett godkänt viltslakteri. Det är Livsmedelsverket, kommunerna och Länsstyrelsen. Beroende på var det obesiktade köttet säljs, vilken typ av verksamhet som ligger bakom och i vilka mängder är det som avgör vilken myndighet det är som kontrollerar det. Rör det sig om privatpersoner som säljer små volymer kan bli ett polisiärt ärende och kan leda till böter.