Arne Olsson driver en vilthanteringsanläggning i Laholm och hur importen av vildsvinskött påverkar honom kan du se i klippet ovan. Foto: SVT/Casper Sewerin

Två tusen ton vildsvinskött importeras årligen – trots inhemskt överflöd

Uppdaterad
Publicerad

Den inhemska vildsvinsstammen frodas och ställer till problem både i trafiken och inom jordbruket, trots det importerar vi drygt 2 000 ton vildsvinskött varje år – något som kritiseras av branschen för viltkött.

– Det är absolut inte bra, vi ska ta hand om det svenska viltet innan vi börjar importera, säger Arne Olsson, viltslaktare i Laholm.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att Sverige under de senaste tio åren importerat vildsvinskött i form av kylda slaktkroppar, skinka, bog och andra frysta styckningsdelar från EU-länder så som Tyskland, Nederländerna och Danmark. Köpare av det importerade vildsvinsköttet är till största del den svenska livsmedelsbranschen, enligt SCB som inte lämnar ut vilka företag det handlar om med hänvisning till sekretesslagen.

Vill främja svenskt viltkött

Branschorganisationen Svenskt viltkött jobbar med att främja det svenska viltköttet. Under flera års tid har de jobbat med att utbilda offentliga kök och restauranger i att servera det inhemska vildsvinsköttet.

– I dag när vi pratar om förnyelsebar råvara, klimatpåverkan och hela problematiken med sönderbökade åkrar och villatomter, är det sjukt om man med sina öppna ögon går ut och köper importerat kött, istället för att hjälpa till och äta det kött vi har i Sverige, säger Sven-Åke Larsson från Svenskt viltkött till SVT nyheter Halland.

I klippet hör du hur importen påverkar den svenska branschen för viltkött.

Vi söker kontakt med företag och andra som importerar vildsvinskött. Jobbar du med import av vildsvinskött? Vi vill höra dina erfarenheter. Givetvis har du rätt till anonymitet. Kontakta vår reporter casper.sewerin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.