En person står vid en sjö, omgiven av träd och grönska. Vattnet glittrar i bakgrunden under en klar himmel. Personen är klädd i en mörk jacka och står i profil mot sjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Per Svenssons (S) reaktion på gåvan på 30 miljoner kronor till kommunen. Foto: Aina Olsson/SVT.

Falkenberg får 30 miljoner av hemlig givare – vill rusta upp promenadslinga

Publicerad

Falkenbergs kommun kan få 30 miljoner kronor – av en hemlig gåvogivare. Pengarna ska gå till att rusta upp det sex kilometer långa promenadstråket längs med Ätran.

– Det kommer bli wow!, säger kommunstyrelsens ordförande, Per Svensson (S),

I fokus står att tillgängliggöra stråket för rörelsehindrade personer men också att ge den en mer trädgårdsliknande känsla. Bland annat önskar gåvogivaren att det ska bli mycket rhododendron och azaleor.

Kommunstyrelsen arbetsutskott har röstat ja till att acceptera gåvan men slutgiltiga beslutet tas i fullmäktige i oktober.

Så vill givaren fixa till stråket längs Ätran

Gåvan på 30 miljoner vill han ska användas till förbättringar av Doktorspromenaden, Strandpromenaden och Lasarettspromenaden. Exempelvis ökad framkomlighet med rullator och rullstol, men asfaltering är inte ett alternativ, utan förslagsvis natursten. Mötesplatser och upplevelserik växtlighet och stolpbelysning ”av äldre karaktär” är andra önskemål.

Utgångspunkten är att allt ska vara genomfört 1 oktober 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.