– Vi märker att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar växer i samhället, säger Georgia Ferris (KD). Foto: SVT

Falkenbergs kommun stärker elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun satsar nära 5 miljoner per år på elevhälsan. Det innebär 8,5 heltidstjänster för grundskola och gymnasie. Bakgrunden är bland annat den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Janna Törngren som går på gymnasiet i Falkenberg tycker det är bra att kommunen satsar på elevhälsan.  

– Jag har många i min närhet som lider av psykiska ohälsa och som inte blir tagna på allvar eller får den hjälp som de behöver. 

Är det viktigt att det finns personal på skolan dit man kan vända sig om man inte mår bra

– Ja det tycker jag. För många kanske inte kan prata hemma med sina föräldrar eller har någon som de kan prata med i hemmet, säger Janna Törngren. 

Kommunen satsar nästan fem miljoner

För att stärka elevhälsan i Falkenberg satsar det nya styret Framtid Falkenberg 4,7 miljoner kronor per år vilket motsvarar 8,5 tjänster. Av dem är 2 tjänster öronmärkta till gymnasiet som finansieras av kommunen. När det gäller personal till grundskolan bekostas de av pengar från staten.

– Vi märker att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar växer i samhället och där är elevhälsovården jätteviktigt för det förebyggande arbetet och även kontakt med familjen och hemmet. Vi måste kunna komma in tidigt för att förebygga så att våra elever mår bra, säger Georgia Ferris (KD) som är ledamot i kommunstyrelsen i Falkenberg. 

Margareta Gustavsson som är samordnade för skolkuratorerna i Falkenberg säger att den här satsningen på elevhälsan i alla fall är en bra början.

–  Det är klart vi önskar att man skulle kunna ligga på 300 elever per kurator. Satsningen innebär att vi kan satsa mer på småskolorna och förskolan som i dag inte har någon skolkurator. Vi har ett stort behov bland våra barn och ungdomar och ju tidigare vi kan komma in med insatser, så blir det bättre för våra elever, säger Margareta Gustavsson.

I klippet kan du se och höra Georgia Ferris berätta hur barn och ungdomar kommer att märka satsningen på elevhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.