Fler personer får vistelseförbud i Falkenberg: ”En relevant åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har ytterligare två män fått vistelseförbud i Falkenberg. Sammanlagt är det nu nio personer som inte får vistas på utvalda platser i stan.

– Det handlar om att förhindra skjutningar och sprängningar, säger åklagare Jon Lindahl.

Efter den senaste tidens oroligheter i Falkenbergs kommun har polisen begärt vistelseförbud för ytterligare två personer, något Hallands Nyheter var först att rapportera om.

Åklagare Jon Lindahl säger till SVT att det är ovanligt att en liten stad som Falkenberg har så många vistelseförbud.

Våldsvåg i Falkenberg

– Vi har tagit en hel kriminell gruppering och då blir det många personer. Det är för att förhindra att det sker något värre.

Två av männen har överklagat beslutet men hittills har ingen överträtt vistelseförbuden.

SVT:s reporter Klara Misgeld står utomhus i ett stadsområde, klädd i en svart jacka. I bakgrunden syns en busshållplats, parkerade bilar och träd längs gatan. Det är molnigt och grått väder. Klara håller i en mikrofon med logotypen ”SVT”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Klara Misgeld berättar mer om våldsvågen i Falkenberg. Foto: Klara Misgeld/SVT

Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
  • Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Falkenberg

Mer i ämnet