Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för vindkraftparker ökar och de planeras närmare land. I klippet hör du Daniel Bergwall på vindkraftföretaget Landinfra förklara varför. Foto: Grafik/SVT

Fler planer på vindparker till havs – företag vill bygga närmare Hallandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra företag vill undersöka havsbottnen inom kommunalt vatten utanför Halmstad och Falkenberg – för att se om området är lämpligt för havsbaserad vindkraft. Företaget Landinfra är ett av dem.

– Vi ser en stor fördel med att projektet är kustnära, säger projektutvecklare Daniel Bergwall.

De 45-65 vindkraftverk som Landinfra vill uppföra kommer att vara upp till 285 meter höga och kan komma att ligga så nära som 6,5 km från land, det vill säga på kommunalt vatten. Det innebär att kommunerna i slutänden behöver ge sitt tillstånd.

Nu väntar företaget i första hand på tillstånd från SGU, Statens geologiska undersökningar, för att få undersöka havsbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skulle göra ett intrång på Tylösand”, säger Urszula Hansson (S), kommunråd i Halmstad. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Klara Misgeld/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.