Forskaren Emma Samuelsson är klädd i en grön tröja med vit krage står framför en grön växt och en dator i en kontorsmiljö. Bakgrunden inkluderar svarta kontorsstolar och en stor växt som ger en hemtrevlig känsla i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man en låg ekonomisk kunskap kanske man utsätter sig för ekonomiska risker” säger forskaren Emma Samuelsson. Foto: Aina Olsson/SVT

Fler unga investerar på börsen – forskaren: ”Deras kunskap är väldigt låg”

Publicerad

Att investera i fonder blir allt mer populärt bland unga vuxna. Men forskaren Emma Samuelsson varnar för att fler unga saknar grundläggande förståelse för ekonomiska fenomen – och det kan få allvarliga konsekvenser.

83 procent av unga vuxna mellan 18 och 33 år sparar i fonder, visar en undersökning som Kantar sifo prospera gjort för fondbolagens förening. Unga fondsparar dessutom ofta högre belopp än vad äldre fondsparare gör.

Emma Samuelsson är en av forskarna bakom en studie vid Lunds universitet som visar på att unga i åldrarna 18-29 saknar grundläggande ekonomiska kunskaper.

– Det kan i sin tur få konsekvenser för till exempel psykisk ohälsa, säger Emma Samuelsson.

Oliver från Halmstad går mot strömmen

En som går mot strömmen och har god koll på sin ekonomi är 23-åriga Oliver Berg från Halmstad.

– Har jag tid över går jag in och läser en kvartalsrapport, säger Oliver.

Oliver Berg sitter vid ett skrivbord i ett kontorsutrymme, klädd i en ljus tröja och skjorta. På skrivbordet finns en dator med en färgglad skärm som visar en graf eller diagram, och i bakgrunden syns en växt och hyllor med böcker eller dekorationer. Rummet har fönster som släpper in ett svagt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns inget som genererar så mycket pengar som tid, säger Oliver Berg och understryker vikten av att börja med sitt sparande i ung ålder. Foto: Aina Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.