En person sitter på en soffa med grönt tyg och håller upp ett rödsvart betalkort mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur det går för SVT:s reporter när hon testar utmaningen. Foto: Aina Olsson/SVT

Se när SVT:s reporter testar utmaningen ”no spend challenge”

Uppdaterad
Publicerad

Att sluta spendera pengar – hur svårt är det? På sociala medier som Tiktok och Instagram florerar olika trender för hur man bäst optimerar sin privatekonomi. En strategi för att kickstarta sin väg mot rikedomen är att skära ner på onödiga utgifter och inte spendera några pengar. Se hur det gick när SVT:s reporter testade trenden under en vecka.

Så går ”no spend challenge” till

Ofta handlar det om att man skär bort utgifter som är vardagliga men i viss mån onödiga. Det kan vara hämtmat, kaffe på stan, alkohol, shopping, skönhetsbehandlingar och restaurangbesök.

Tanken är att man under perioden ska kunna spara mer pengar än vad man annars gör, utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar.

Starta klippet ovan för att se hur det går för SVT:s reporter när hon testar utmaningen.

Pengar är allt viktigare för unga

Det växande intresset syns bland annat i att allt fler unga investerar i fonder på börsen. En av dem är Oliver Berg som varit en aktiv aktiehandlare sedan dagen han fyllde 18.

Oliver Berg sitter vid ett skrivbord i ett kontorsutrymme, klädd i en ljus tröja och skjorta. På skrivbordet finns en dator med en färgglad skärm som visar en graf eller diagram, och i bakgrunden syns en växt och hyllor med böcker eller dekorationer. Rummet har fönster som släpper in ett svagt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns inget som genererar så mycket pengar som tid, säger Oliver Berg och understryker vikten av att börja med sitt sparande i ung ålder. Foto: Aina Olsson/SVT

Privatekonomen om skillnaderna mellan killars och tjejers sparande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.