Oliver Berg sitter vid ett skrivbord i ett kontorsutrymme, klädd i en ljus tröja och skjorta. På skrivbordet finns en dator med en färgglad skärm som visar en graf eller diagram, och i bakgrunden syns en växt och hyllor med böcker eller dekorationer. Rummet har fönster som släpper in ett svagt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inget som genererar så mycket pengar som tid” – hör Oliver Berg berätta om varför han började intressera sig för pengar. Foto: Aina Olsson/SVT

Fler unga investerar på börsen – Oliver i Halmstad öppnade aktiekonto på sin 18-årsdag

Publicerad

Privatekonomi är viktigare för unga än det tidigare varit och allt fler unga investerar i fonder på börsen. En av dem är Oliver Berg i Halmstad som varit en aktiv aktiehandlare sedan dagen han fyllde 18.

– Har jag tid över går jag in och läser en kvartalsrapport.

För Oliver Berg är det viktigt att spara pengar för att säkra en trygg och bekväm framtid. Oliver beskriver det som att han har en fri sparfilosofi. Det viktigaste för honom är att spara långsiktigt och regelbundet och förstå vad det är han köper.

– Allting handlar om planering, säger Oliver, som inte tycker att hans sparande begränsar honom att leva i nuet och tillägger:

– Snarare tvärtom.

Starta klippet ovan för att höra hur Oliver började med sitt sparande.

SVT:s reporter testar trenden ”no spend challenge”

Ungas intresse för pengar avspeglar sig också i sociala medier. Där kan man bland annat se hur användare på Tiktok försöker att sluta spendera pengar under en period och dra ner på onödiga utgifter.

Se hur det går när SVT:s reporter testar trenden:

En person sitter på en soffa med grönt tyg och håller upp ett rödsvart betalkort mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur det går för SVT:s reporter när hon testar utmaningen. Foto: Aina Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.