Fjärsingens taggar innehåller ett nervgift liknande huggormens. Foto: SVT

Flera badgäster drabbas av fjärsingstick

Uppdaterad
Publicerad

I år har livräddarna på Tylösand tagit emot fler fall än vanligt då badgäster trampat på den giftiga fisken fjärsing. Fisken har ett gift i ryggfenan som gör den oerhört smärtsam att sticka sig på.

Fjärsingen är en bottenfisk som gräver ner sig i sanden. På sommaren ligger den gömd på grunt vatten. Dess ryggfena innehåller ett nervgift liknande huggormens gift i styrka. Därför är det oerhört smärtsamt att trampa på en fjärsing.

Enligt vårdguiden är fjärsing den enda fiskart i Sverige som har ett farligt gift. Du kan sticka dig på en fjärsing om du plockar fisken ur nät, men du kan också råka trampa på den när du badar.

Badgäster har drabbats

Hittills i sommar har livräddarna fått assistera fyra fall då badgäster trampat på fjärsing.

– Det är fler än vanligt som vi får hjälpa till med. Sedan finns det kanske några som skadat sig och som inte tar kontakt med oss utan åker direkt till akuten, säger Hampus Rasmussen, livräddare.

– Vi hade en man som fått två stick i foten. Han hade dödsångest, så ont gjorde det, säger Daniel Hortryd, livräddare.

Just Halland har rätt biotop för fjärsingen. Enligt Hallands länsfiskekonsulent kan värmen vara orsak till en kraftigare tillväxt i år.

– Vi har haft särskilt gynsamma förhållanden i år. Fjärsingen kan ha lagt rom tidigare än vanligt. Det ska vara varmare än 17 grader i vattnet och det har vi haft länge. Efter leken passar de på att äta och bli större. Det kan vara en anledning till att man upplever att det är mer fjärsing, säger Erika Axelsson, länsfiskekonsulent.

Behandlas med varmt vatten

Stick av fjärsing gör mycket ont och huden vid stickstället kan bli svullen och missfärgad, enligt 1177. Du kan få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående.

Giftet ska behandlas med varmt vatten. Helst så varmt som möjligt utan att man bränner sig, 40–45 grader.

– Kontrollera även att inte taggen sitter kvar i såret eftersom det kan förvärra skadan, säger livräddaren Hampus Rasmussen.

Smärtan kan vara kvar i upp till ett dygn och såret kan vara svullet i flera veckor. I vissa fall kan såret bli infekterat i några dagar.

Fjärsing, Trachinus draco

Den är relativt liten med långsmal kropp som är något ihoptryckt från sidorna. Främre ryggfenan har vassa fenstrålar och gällocket har en vass, bakåtriktad tagg. Taggarna är förbundna med en giftblåsa. Färgen är något brunaktig. Munnen är stor och uppåtriktad och ögonen sitter uppe på huvudet. Fjärsingen kan bli 45 cm lång men blir i våra vatten sällan över 25 cm.

I Sverige förekommer fjärsingen utmed hela västkusten men är sällsynt i södra Östersjön. Fjärsingen är en bottenfisk och ligger gärna nedgrävd på grus- och sandbotten så att endast den främre ryggfenans taggar och ögon sticker upp. Där inväntar den sitt byte som huvudsakligen består av räkor, småfisk och småkrabbor.

Källa: Sjömatsfrämjandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.