Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Edman som är vd för Halmstad city airport berättar om flygplatsens reaktioner på att de nu ska bli beredskapsflygplats. Foto: Halmstad city airport/SVT

Halmstad city airport blir beredskapsflygplats – det här innebär det

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad city airport blir nu en av 27 flygplatser med beredskap för att ta emot bland annat sjöräddning, polishelikoptrar och medicinska transporter dygnet runt.

Schemalagd personal dygnet runt både i trafikledningen och på flygplatsen som är beredda att rycka ut på en timma. Det är vad Halmstad city airport kommer att ha redo när den blir beredskapsflygplats från med 27 februari. Detta efter ett regeringsbelsut i december.

I klippet berättar flygplats-vd:n Magnus Edman vad  det kostar och vad det innebär för Halmstad city airport att bli beredskapsflygplats.

27 beredkapsflygplatser i Sverige

Sverige har i nuläget tio permanenta beredskapsflygplatser plus 17 tillfälliga som kontrakteras för ett år i taget. Halmstad är en av tre nya som nu får korttidskontrakt med Trafikverket.

Alla beredskapsflygplatser 2023:

Tillfälliga 2023: Kiruna, Lycksele, Skellefteå, Örnsköldsvik, Mora-Siljan, Borlänge, Karlstad, Örebro, Västerås, Skavsta, Trollhättan-Vänersborg, Linköping, Jönköping, Växjö, Kalmar, Halmstad, Kristianstad

Permanenta: Gällivare, Luleå, Umeå, Sundsvall-Timrå, Åre-Östersund, Stockholm-Arlanda, Visby, Göteborg-Landvetter, Ronneby, Malmö-Sturup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.