• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vy över Söderhamns flygplats samt en infälld bild på John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför passar Söderhamn för en beredskapsflygplats? Hör argumenten från John-Erik Jansson (C). Foto: Arne Linding/privat, SVT

Regeringens order: Utred beredskapsflygplats i Gävleborg – ”En vit fläck”

Publicerad

Trafikverket har fått uppdraget att utreda möjligheten om någon av de mer eller mindre avvecklade flygplatserna i Gävleborg kan bli beredskapsflygplats. En fråga de vill ha svar på är vilka planer kommunerna har för sina landningsbanor.

– Vi har plats att ta det här i bruk redan nu, säger John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

Antalet beredskapsflygplatser har utökats från 10 till 27 stycken de senaste åren men Gävleborg står som enda län utan möjlighet att ta emot samhällsviktigt flyg dygnet runt.

Regeringen har därför gett Trafikverket ordern att innan sista mars utreda förutsättningarna för en beredskapsflygplats i Gävleborg.

– Det nuvarande säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde understryker behovet av beredskapsflygplatser, bland annat utifrån totalförsvarets behov men även för att säkra samhällsviktig luftfart för till exempel ambulansflyg, brandflyg och räddningstjänst, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (M) i ett pressmeddelande.

SVT har tidigare berättat att Region Gävleborg saknade flyghjälp under pandemin.

Även Länsstyrelsen Gävleborg har gjort påtryckningar till den tidigare regeringen om att länet behöver en beredskapsflygplats.

Vad ska kommunerna göra med sina flygplatser? Hör Trafikverkets utredare och John-Erik Jansson (C) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.