I ett mejl till Skolinspektionen skriver föräldern att hans barn blev skakig efter inspektörernas frågor, som enligt honom diskriminerar deras tro. Foto: Anders Andersson

Förälder hotar Skolinspektionen med polisanmälan – efter tillsynen på Oneschool global

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ställde frågor om samkönade relationer vid den senaste tillsynen på Plymouthbrödernas friskola Oneschool global. En diskriminering av barnens tro på Gud menar en pappa, som hotar att polisanmäla myndigheten.

Vid tillsynen på friskolan i halländska Långaryd framkom det att eleverna inte undervisats i sex och samlevnad de senaste läsåren.

Eleverna intervjuades bland annat om vad de fått lära sig om homosexualitet och samkönade relationer. Detta har väckt reaktioner. I ett mejl till Skolinspektionen skriver en pappa att hans barn blev skakigt efter inspektörernas frågor.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Kräver att slippa sexualundervisning

Pappan för fram rätten enligt EU-konventionen att barn ska försäkras utbildning som stämmer överens med föräldrarnas religiösa övertygelse. Han skriver:

“Jag skulle därför vilja att ni kan guida oss vidare till vem vi skall vända oss till för att begära att våra barn blir uttagna ur utbildningen om den sexuella läran, olika familj-konstellationer, samt religionsutbildning med hänvisning till de mänskliga rättigheterna.”

Skolinspektionen: Bekräftar våra slutsatser

Helena Boëthius, enhetschef på Skolinspektionen, säger att det är ovanligt att föräldrar hör av sig med synpunkter.

– Jag tänkte att det bekräftade det vi kommit fram till i vår utredning, att man inte hade bedrivit någon undervisning i sex och samlevnad eftersom det var den känsliga delen som vi ställde frågor om, säger hon.

Föräldern ber ju om råd om hur hans barn kan slippa viss undervisning. Varför går inte det?

– Därför att det finns med i läroplanen och det är den värdegrund som alla skolor ska bygga sin undervisning och sin verksamhet på.

SVT Nyheter Halland har sökt pappan som inte vill kommentera mejlet.

Har kritiserats tidigare

Det är inte första gången föräldrar på skolan hör av sig med synpunkter på vilka frågor som Skolinspektionen ställt. År 2014 vände en pappa sig till Jusitieombudsmannen, JO. Detta efter att en inspektör ställt frågor till hans son i stil med “Måste du använda byxor?” och “Skulle du få bära kjol om du ville?”. Anmälan ledde ingenstans.

Det här är Oneschool global – den slutna skolan i Långaryd:

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet