Marika Carlsson och sonen Liam Rosenquist är kritiska till nerskärningarna på elevassistenter. Foto: SVT

Föräldrar kritiska till beslut om besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att spara in på 39 miljoner kronor genom att minska på antalet elevassistenter och lärare i Hylte kommun har väckt kritik bland föräldrar.

Barn- och ungdomsnämnden har beslutat att de ska skära ner på 39 miljoner kronor, under två år. Detta genom att låta rektorerna på de olika skolorna i kommunen se över sina verksamheter och bland annat minska antalet lärare och elevassistenter. Ett beslut som väckte starka känslor hos många föräldrar, en av dem är Marika Carlsson.

– Jag trodde det var ett skämt. Det kan inte finnas på kartan att man kommer med ett sånt förslag, att de inte skäms, säger Marika.

”Jag klarar verkligen inte vara i skolan utan”

För Marikas åttaåriga son Liam som har diagnosen ADHD betyder skolans elevassistent mycket.

– Jag klarar verkligen inte vara i skolan utan Tim. Han betyder jättemycket för mig och för alla barn på skolan, säger Liam.

Elevassistenten vid namn Tim ska efter kontakt med rektorn inte bli påverkad av besparningarna.

Grupp för att påverka

Samma kväll som beslutet togs startade Marika gruppen ”Rädda våra elevassistenter” på sociala medier och där det också startades en namninsamling.

– Det var väl en desperat handling att försöka få med sig folk och visa att vi inte tänker gå med på det här, säger Marika.

Beror på ökat antal elever

Beslutet om att bespara inom skolan i Hylte grundas i fjolårets underskott inom nämnden på 42 miljoner kronor. Vilket barn- och ungdomsnämndens ordförande, Maria Hedin (S) menar beror på ett ökat antal elever i skolorna.

– De senaste åren har vi tagit emot väldigt många fler barn och elever i samtliga av våra verksamheter och i takt med att pengarna har minskat så måste vi också minska vår verksamhet, vilket vi inte gjort i den takt vi behövt, berättade Maria Hedin (S) för SVT Nyheter Halland tidigare i veckan.

I klippet ovan berättar Marika mer om varför hon är kritisk till beslutet.

Hur ser du på skolans sparkrav?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.