För de potatisoldare som haft bevattningsmöjligheter innebär det slitsamt arbete dygnet runt. Och för de som inte kunnat vattna sina fält försvinner en stor del av skörden.
– De flesta är oroliga. De vet att det inte kommer kunna täcka sina kostnader eftersom de inte får i närheten av en normalskörd, säger Katarina Gillblad till SVT Nyheter Halland.
Ökat kilopris
Men det är inte det enda problemet. Det finns också oklarheter kring lagringskapaciteten, alltså huruvida det kommer gå att lagra potatis inför nästa säsong.
– En dålig skörd av matpotatis leder också en dålig skörd av utsädespotatis. Går den upp i pris är många oroliga för att de inte ska kunna odla nästa år, fortsätter Katarina Gillblad.
Den sämre skörden är en av orsakerna till att kilopriset hos odlarna är högre nu jämfört med förra året. Enligt branschorganisationen har det stigit med omkring 40 procent de senaste veckorna – från 2,25 till cirka 3 kronor. Följden kan bli ökade priser även i matbutikerna.
Dyrt att importera
Sverige är dock inte det enda land som drabbats av torkan. Samma problem har drabbat våra stora potatisexportörer söderut, det vill säga Tyskland, Belgien och Danmark. Är skörden så pass dålig att Sverige tvingas importera mer än normalt blir det inte billigt, menar Katarina Gillblad.
– Den blir skitdyr. Vi konkurrerar inte bara med andra länder som också har sämre skörd i år. Vi konkurrerar också med andra användare av potatis som råvara, exempelvis de som tillverkar pommes frites och chips, säger hon.